Quattroporte genomförde år 2008 en omvärldsanalys kring framtidens försvar. I denna var det tydligt att det försvarsindustriella komplexet har en mycket stark påverkan på dagens försvarspolitik. Vilket ofta driver utvecklingen i ett icke önskat håll. Något som vi inte minst kan konstatera i de senaste dagarnas debatt. Som komplement till omvärldsanalysen genomförde vi en undersökning bland 1200 svenskar där vi frågade hur de såg på framtidens försvar.

Vad Sverige egentligen behöver, enligt det svenska folket, är ett försvar som blir bättre på att skapa fred snarare än vinna krig. I ett sådant scenario blir informationsstridskrafter mycket viktiga. Med detta avses ett försvar som med hjälp av icke dödliga kommunikationsinsatser ökar dialogen mellan de stridande parterna. Idag finns mycket väl fungerande processer för detta. Sverige skulle här kunna spela en ledande roll – men tar den inte. Istället fokuserar vi på att utveckla nästa generations Gripenplan som ingen vill ha och där det är mycket oklart vad de ska användas till. Det är exempelvis mer än 40 år sedan luftstrid ingick som ett inslag i konflikter.

I dagens postmoderna krigföring är det ofta mycket oklart vem som är fiende och vän och Twitter är kanske det mest effektiva vapnet. Skiftet från massförstörelsevapen till masskommunikationsvapen har gått mycket snabbt.

Det framtida kriget kommer att utkämpas på nätet och slaget kommer att handla om vem som vinner människors medvetanden och hjärtan. Informationsstridskrafter gör att vi kan vinna fred. Att bygga nya Gripen eller nya vapenfabriker i Saudiarabien är inte bara oetiskt – det är omodernt också.

Läs vår rapport som fokuserar på trender hos medborgarna och förväntningar på framtidens försvar. Fyll i formuläret nedan så e-postar vi den till dig (pdf).

Ja tack, jag vill ha rapporten om Framtidens försvar: