Aktuellt

Milano Design Week 2022

Vi besöker Milanos designvecka. Humor, lekintelligens och digitala parallelliv sätter starka avtryck. Allvaret vi möter i våra dagliga liv och ett tilltagande negativt nyhetsflöde behöver en motvikt i vacker, lekfull eskapism.

QP-kollen nr. 127

Förutom direkt trendspaning från Milano Design Week, har vi i detta nummer bland annat koll på ett udda konstnärsskap, brodyr på oväntade material, bikinitoppar för män, Teddy Talks och mycket mer.

QP-kollen nr. 126

Business park i rymden, en fyrtävling och hus av lava eller valet mellan barn och husdjur. Vågar du läsa?

Husdjur eller barn?

När Bukefalos dog i fält blev den store härföraren otröstlig. Hästens död blev början till slutet på Alexander den stores ojämförliga framgångssaga. Idag, nästan 2500 år senare, sätter människans koppling till sina husdjur allt större prägel på samhällsutvecklingen.

Är Elon vår tids Leonardo?

Är världens rikaste man ett snille som kommer att fascinera människor om 500 år? Många av Elons fans skulle skriva under på att han är vår tids Leonardo da Vinci. Stämmer det?

Ondska

Cesare Borghia, Adolf Hitler, Josef Stalin. Alla är de exempel på ondskan personifierad. Jung menade, fritt tolkat, att ondskan kommer ur vår skugga. Är skuggbilden för dominerande blir ett svart kaos resultatet.

QP-kollen nr. 124

Mer innovation: läs om nya påhitt inom bland annat mat, konst och väldoft. Du får också bästa tipset om underhållande konsumentupplysning medelst grym skoförstörelse. Missa inte nyskriven, aktuell artikel om värderingar i öst/väst.

Öst mot väst

Svenska värderingar är typiska för Sverige och svenskar. Jag har skrivit mycket om det, men aldrig jämfört med ryska värderingar. Nu är det dags. Kan vi nånsin förstå varandra?

QP-kollen nr. 123

Gamla ting slängs till förmån för nya, fräscha kanske snyggare. Är nytt alltid snyggare och bättre? Romantisk brodyr på löv, ett 500 år gammalt botaniskt lexikon återuppstår. Missa inte!

Vår Volvo 945 lämnar oss

När jag var liten var det en högtidsstund då årets Motorkrönika gavs ut. Bilar har sedan dess varit besjälade ting för mig. Ting som säger mig något om vår samtid och våra drömmar. Snart lämnar vår trogna Volvo oss för bilkyrkogården efter lång trogen tjänst.

Vågar du tro?

Det är krig i Ukraina och Putins maskineri maler ned ett land till grus. Två år av pandemiskt ris gisslar oss och vi har fortfarande inte tillfrisknat Jag vågar ändå tro på framtiden. Vågar vara optimist.

QP-kollen nr. 121

Stadsutveckling, mobil kreativitet och blommande skyskrapor är några av spaningarna . Peter skriver mer om skönhet och hur den länge saknats i stadsbilden.

När skönheten tog ett break

En dag i april 1926 slår den legendariska dirigenten Toscanini av orkestern på La Scala och just här går den klassiska musiken och populärmusiken skilda vägar för att aldrig mer mötas. Nu är det hög tid för stadsutvecklingens maestros att stoppa symfoniorkestern och ge plats för en samtida klangvärld.

QP-kollen nr. 120

Med olympiska spel för dörren hamnade Kina lite grann i fokus i detta nummer. Helt oavsiktligt men med rätt skojiga inslag.

Vad ska vi göra med staden?

200 år av urbanisering verkade vara en urkraft lika säker som gravitationen. Men även megatrender har ett slut. Det är nu. Vad ska hända med idéerna om växande städer? Hur kan vi skapa en stad som kan attrahera framtida generationer?

QP-kollen nr.119

I första numret efter jullov blir det återbrukstema med brödlampor, en vattencistern som blir ljudkapell och bokkläder. Peter skriver om shoppinggallerians död och hur livräddande ingrepp ska gå till.

När goda råd är dyra

Det är måndag eftermiddag och du är på väg in en galleria i en stad någonstans i Sverige. Du år på jakt efter en ny kabel till din dator. Du har precis kommit in genom dörrarna och då händer det; du drabbas av köpcenter-apatin.

Arkiv