Aktuellt

QP-kollen nr. 81

Julstress, helglugn med tommaste plånboken för att sedan köra gasen i botten i januari. QP-kollen hjälper dig; läs om designat shoppinglugn i New Delhi, IKEA med bilförbud i Wien och Virgil Ablohs väggklocka som går baklänges. Duger inte det kan du ju alltid övernatta...

Kapitalismen och de elaka problemen – del III

Att det kapitalistiska systemet inte har allas bästa för ögonen framgår redan av den svenska aktiebolagslagen som stipulerar att företag ska berika sina ägare. Slutna styrelserum och bristande transparens bidrar inte heller till att stärka kapitalismens legitimitet.

QP-kollen nr. 80

Äntligen jul säger vissa. Andra tvärtom. Vi håller oss neutrala och skickar istället med några väldigt speciella julklappstips tillsammans med årets julbrev.

Julbrev 2019

O helga natt och helga stund för jorden, sjöng Jussi Björling i en av våra mest älskade julsånger i tonarten F-dur som lät honom sträcka ut sig i ett högt C i det avslutande natt. Så heroiskt har ingen, vare sig förr eller senare, förmått sig framföra den svenska julens självaste nationalsång.

QP-kollen nr 79

Som om någon behöver bli påmind. Men vi rycker upp er ur vinterdvalan med påminnelser om att ta vara på livet. Vårt och andras. Doktor Mats fortsätter skriva om ekonomi, vi tipsar  om hantverk med Hermès, hur vi ska tillbaka till stenåldern för klimatet och om böcker...

Kapitalismen och de elaka problemen – del II

När vi känner det sug i magtrakten som mötet med ett elakt problem för med sig, hanterar vi det inte sällan genom att göra om det till ett tamt problem. Då vet vi hur vi ska hantera det. På det sättet blir ojämlikhet på arbetsplatsen en lagstiftningsfråga, koldioxidhalter i citykärnor en tillståndsfråga och det allt varmare klimatet en mätfråga.De elaka problemen blir allt elakare.

QP-kollen nr. 78

Blommor, äpplen och vassa nålar i en härlig mix. Tillsammans med en guide till självkompostering och ekonomiska insikter blir denna koll oumbärlig. Varsågoda.

Kapitalismen och de elaka problemen

Det låter som en sagotitel, men texten är en reflektion som utgår från observationen att det kapitalistiska systemet för första gången är det dominerande ekonomiska systemet, globalt. Vad innebär det ansvaret, inte minst för kapitalismens kanske främsta institution: ägandet?

QP-kollen nr. 77

Det ska vara koldioxid-minus. Inte bara neutralt. Med hjälp av rusdryck, får, radarmband, lyxväskor och motorcyklar ger vi dig ovärderliga fakta

QP-kollen nr. 76

Från högt till lågt via Leif Bukowski, Banksy och Barbie. Allt är precis lika viktigt i en kärlekstörstande värld där människor kommer allt längre från varandra. Så vi säger res, lek och kramas mer. Och var snälla med bina.

Handke, Horace och Horrören

Svenska Akademien (e:et efter i:t är viktigt, och något den här församlingen är ensamt om) bestämde sig för att dela ut 2018 års Nobelpris med ett års fördröjning. Då skulle man kunna hitta en pristagare som kunde återupprätta Akademiens heder.

QP-kollen nr. 75

Medeltiden är tillbaka så vi snör på oss våra Jesus-sneakers och beger oss mot Genua för att kolla in fantastisk stadsutveckling av trollkarlen Boeri. Kanske lite minneslek i på vägen. Eller stanna hemma och avnjuta Hilma af Klint i olika format. Varsågoda! Läs...

Välkommen till den nya medeltiden

År 2010 höll Quattroporte ett seminarium om framtidens andlighet. I detta hävdade vi att det kommande decenniet skulle präglas ett allt större intresse av andlighet och ny-religiösa strömningar. Vi trodde också att något som vi kallade för andligt kapital skulle få...

Vi vann! Vi Vann! Vi vann!

Herdepojken David, Islands fotbollslandslag och Quattroporte Konsult. Tre lysande exempel på hur liten kan vara starkast när det verkligen gäller. Häromdagen vann Quattroporte tre upphandlingsområden, av tre ansökta, i Region Stockholms stora upphandling av...

QP-kollen nr. 74

Vill du bli en guru? Kolla hit då. Quattroporte har skapat ett Gurumått för test av blivande gurus. Inte intressant? Nä men läs då om en försvunnen guldtoalett, könlösa Barbies eller gör-det-själv-proteser. Håll till godo!

Vill du bli en guru?

Människan har sedan tidernas begynnelse känt sig otillräcklig och vilse och hur skönt är det inte att då ha någon som kan hålla oss i handen och leda oss rätt. Kanske en rådgivare, mentor, lärare, förälder eller någon annan slags auktoritet likt en så kallad Guru; en speciell form av auktoriteter med en trogen skara följare.

QP-kollen nr. 73

Konstbiennal. Porr. Presidentspiral. Allt inom ramen för detta nummers tema Plastic Fantastic. Kan du låta bli att läsa? Skyll dig själv! Läs QP-kollen nr. 73

Venedigbiennalen 2019

Världens äldsta konstbiennal finns i en stad som är svår att inte älska. Trots att gigantiska kryssningsfartyg med jämna mellanrum våldtar den gröna lagunen med sina erigerade stålskrov och skadliga svallvågor i släptåg. Vågor som slår sönder stadens tusenåriga pålverk till förmån för fotokåta båtresenärers bekvämlighet.

Arkiv