Aktuellt

Låt dem äta kakor

Marie Anoinettes klassiska kommentar till sitt fattiga och hungrande folks nöd lever fortfarande. Uttalandet är ett klassiskt exempel på elitens oförståelse för vanliga människors livssituation. Vi är där igen.

QP-kollen nr. 148

Vi serverar konstnärlig musik, fjordrestaurang under vattnet och drömmar på Hydra och mycket mer.

Jämställdhet 100 år

När vi träffade unga 00-ister förra hösten märkte vi att något hade hänt. De hade förändrats på något sätt. Det var något som skavde. Vi hörde det redan i våra samtal i hissen på väg upp till vårt kontor. Än tydligare blev det i intervjuerna. Stämningen var inte...

Hitmakare

Vi trodde att AI skulle ersätta det mänskliga livets mer rutinmässiga, tråkiga och tunga arbetsuppgifter. Visst finns det exempel på det, men har någon missat hur AI tar över betydligt mer än det vi tycker är trist. Redan nu.

Har islam ett imageproblem?

Mina brokiga rötter innefattas av en pappa som är muslim och en mamma som var kristen. Religionen har dock aldrig inneburit några problem. Om det beror på att de båda var sekulariserade eller på det faktum att jag växte upp med min mamma är oklart.

QP-kollen nr. 147

Låt oss ta ledigt en stund nu. Från jobb, plikter och din mobil. Men läs QP-kollen först. Du vill inte missa den…

Böja rygg

Tillsammans håller 57 muslimska länder i FN och UD hårt i prygelkäppen. Sverige ska be om ursäkt, anpassa sig och bli som alla andra. Kanske är det tid för svensken att inse att vi blott är ett sandkorn som, och om vi inte passar oss, blåser bort med nästa ökenvind.

Kommunikationskvacksalveri

Vem trodde att vi skulle få brist på människor när vi har hört om jordens överbefolkning sedan barnsben? Varför saknar Sverige plötsligt kompetens i princip alla branscher?

Svenska kronan – dags att blanka?

Svenska kronan har kraschat och det har aldrig varit så dyrt att åka utomlands eller att köpa importerade varor. Vi är den fattiga kusinen från landet och framtiden är mörk. Christer Gardell, den tennisspelande investeraren, ser bara en utväg: Sverige måste skaffa...

Tre missuppfattningar om unga

Det ni trodde om ungdomar är fel. Märta Stenevi fabulerar, medierna hallucinerar och experterna killgissar. Än en gång visar en ungdomsgeneration oss äldre, våra goda föresatser, fobier och värderingar fingret. 

Trump kommer att vinna valet

Det sa vårt AI-system vid presidentvalet 2016. Helt galet, när nästan alla mätningar visade att han skulle förlora. Vi vågade inte komma ut i bredare kretsar förrän dagen innan valet. Då kom vi motvilligt ut ur garderoben.

Giganternas kamp

Vad är det som gör att vissa lyckas halvbra, medan andra blir giganter? Det har många undrat. För om man kan identifiera framgångsfaktorerna så hade det varit möjligt att ta fram ett recept på framgång. Kanske enorm framgång.

När bekvämligheten kommer först

Unga orkar inte söka på Youtube längre utan nöjer sig med de algoritmer TikTok slumpar fram. Detta framkom i en ny studie vi gjort med 00-or. Hur mycket får AI styra våra ungdomar? Hur avgörande är bekvämlighet för dem?

Kompetenshaveriet

Vi går mot välfärdens undergång. Inte för att den förstatligas, privatiseras, eller inte kan finansieras utan för att den inte kan bemannas. Det finns inte tillräckligt många som vill arbeta inom till exempel vård, omsorg och polis.

Vacker och framgångsrik

Vi har missat tåget. Det spelar ingen roll hur fort vi springer. Tåget avgick för 20 år sedan. Europas idag mest värdefulla företag säljer inte data, AI eller ens ingenjörskonst. Europas mest värdefulla företag säljer skönhet och hantverk.

Nya livsstilar

Medievalen och sättet att kommunicera kopplar tydligt till livsstilar. Värderingar, samhällssyn och konsumtion visar på signifikanta och unika mönster. En splittrad och polariserad bild framträder i vår färska analys.

Upp- eller nedhandling?

Anledningen att man gör offentliga upphandlingar i Sverige är för ett säkerställande av att skattebetalarna ska få så hög kvalitet som möjligt till så lågt pris som möjligt. Men funkar systemet egentligen?

Arkiv