Aktuellt

Vem berövade oss tryggheten?

Staden håller på att förändras och bli till något nytt. Annorlunda. Ogästvänlig och otäck. Även om den till det yttre kan se ut som tidigare är det dessvärre bara skenet som bedrar. Kanske är det svårt att föreställa sig, lite som just innan biltrafiken tog över stadsrummet.

QP-kollen nr. 94

Doft av stad, längtan efter resa, huvudlurar och köplek är bara några av ingredienserna. Men vi nöjer oss inte med det utan levererar också en provocerande (?) artikel av Peter Majanen som diskuterar våra städers tilltagande otrygghet. Vad göra?

QP-kollen nr. 93

Gosedjur, ett nytt ansikte och gerillakonstnärer. Kan det vara nåt’? En välinformerad artikel om den nya staden kommer på köpet. Inget blir som förr.

Vad gör vi med staden när ingen vill ha den?

200 år av urbanisering verkade vara en urkraft lika säker som gravitationen. Men även megatrender har ett slut. Det är nu. Vad ska hända med idéerna om växande städer? Hur skapa en stad som kan attrahera nya generationer?

Qp-kollen nr. 92

Det osar kreativitet i kepsar, diamanter, dejtingspel och sexleksaker i format du aldrig skulle kunnat föreställa dig. En välskriven artikel av doktor Mats gör höstens intåg till en baggis. Läs och lär.

Var var du?

Tidningarna fylls av krönikor om vad vi lärt av coronakrisen och om hur livet kommer att bli. Som om det hela vore över. Vad händer med demokratin, forskningen, kulturen, sporten, miljön, flyget? Ser vi slutet på globaliseringen?

QP-kollen nr. 91

Dags för säsongens sista koll. Självklart är den då något alldeles extra speciellt, eller vad sägs om tävling i design av rymdtoaletter, japansk kondomreklam som blivit en snackis. Vill du ha mer? Varsågod!

När Sverige tappar ansiktet

Midommar. Sverige är sällan vackrare än nu. Kanske är Sverige vackrare än någonsin. Är det ett tecken? För många av oss kommer att hemestra i år. Vare sig vi vill eller inte. Kanske inte bara i år. De senaste veckorna har det blivit allt tydligare att bilden av Sverige vacklar.

Sommarhälsning 2020

Vi sjunger första versen du sjunger kanske den andra? Men ingen sjunger på den sista. En sommarhälsning i musikalisk dräkt. Anspråkslöst men från hjärtat. Jag och Quattroporte sjunger första versen. Ni kan kanske kanske ta den andra? Lyssna och läs!

Är COVID-19 en fågel eller vad?

Pandemier har funnits i populärkulturen i årtionden. Vi har sett filmen, läst boken, hört politiker och forskare. Ingen kan säga att pandemier är otänkbara eller något vi inte kan föreställa oss. Den kan inte vara en svart svan.

QP-kollen nr. 90

Äntligen dags för ny QP-koll. Rymdmode, undervattensmuseum och italiensk mosaik to die for. Bara för att nämna några få inslag. En hel del bra tips för en lång kall sommar i Sverige. Välkomna!

Trendens anatomi

Att söka efter nya trender handlar ofta om att våga se det otänkbara som tänkbart. De är uttryck från ny värld. Det vi kallar framtiden. Just nu finns det ökat intresse för att förstå hur världen kommer att se ut post-pandemin. Vilken ny kontext och vilken ny värld kommer att skapas efter pandemin? Hur kommer egentligen det Nya Normala att se ut?

QP-kollen nr.89

En artikel om framtidens nya normala som inte alls är vad vi tror. Inte ens i närheten. Ett lätt djurtema innefattar designade hus för bin, museibesökande Humboldt-pingviner och jättelika gosedjur på zoo-restaurang i Japan. Städsmycken är pricken över i:et.

Heaven and Hell eller När livet efteråt inte blir det Nya Normala

The New Normal som ofta förespråkas är en slags ny stabilitets- och jämnviktsposition. En from, utopisk och på gränsen idiotisk förhoppning om framtiden enligt vissa. Min tes i denna artikel är att världen efter krisen inte kommer att bli Heaven eller Hell utan Heaven and Hell.

QP-kollen nr. 88

Sydafrika, Sydkorea, Italien, Holland, Storbritannien och Australien är några av de stopp vi gör i detta nummer av QP-kollen. Om vi är resesugna? You bet! Men, men vi får sitta still i låtsasbåten och drömma oss bort till virkade kattsoffor, VR-visningar och Alessandro Micheles kreativa upptåg i Långtbortistan.

Vilket är det GAL-aste landet i Europa?

Vi har i tidigare artiklar konstaterat att data inte visar att Europa genomgår en högernationalistisk våg som vissa hävdar. I själva verket har värderingarna förflyttat sig sakta mot det mer liberala hållet. Varför matas vi ändå dagligen föreställningen om det motsatta?

QP-kollen nr. 87

Det är mänskligt att glömma men det kan vara bra att ha fina minnen i behåll då livet låser sig och inget är som vanligt längre. Förutom Peters artikel om modet att inte leva i nuet bjuder vi på en tävling i läskigaste museiföremålet, parkipelago i Köpenhamn och mycket mer. Välkomna!

Minnen om framtiden

Alla har vi minnen. Minnen som berör och minnen som formar oss. Tänk om vi visste hur viktiga dessa skeenden var då. När vi skapade dessa minnen. Eller visste vi redan då, intuitivt? Reste sig inte håret på armarna? Vibrerade inte luften på ett speciellt sätt?

Arkiv