Aktuellt

Nyans(er) i politiken

Partiet Nyans är den nya tidens Feministiskt Initiativ. Ett parti för alla som upplever att de inte får just sina frågor tillgodosedda i det svenska samhället. Då var det kvinnor. Nu är det minoritetsgrupper, främst muslimer, i våra så kallade utsatta områden i Sverige som ska få en röst.

Sista valkompassen

Röstar du på rätt parti idag? Normalt sett brukar man inte koppla partisympati till konsumtion. Varför inte? Passa på att göra detta vals bästa valkompass så kan du gå och rösta på ditt parti sen.

Kommer SD bli det nya S?

Det är nu 20 år sedan jag vad med och skapade programkonceptet Valpassagen för TV4. Inför programmet gjorde jag stora kvantitiva analyser kring värderingar och politiska sympatier. Det var då tydligt att det fanns en stor potential för det då ganska färska partiet Sverigedemokraterna.

QP-kollen nr. 130

Det handlar inte bara om död, sopor och kooperativ om än i superkreativa tappningar. Ni kommer dessvärre inte undan valet här heller. Kanske en hemlig Save the Date-notis kan muntra upp?

QP-kollen nr. 129

Peter skriver om hur vi kan se framtiden med allt större träffsäkerhet. Sagor, kortfilm och natur mixas med enterprenörskap och vampyrjakt. Spännande? Du anar inte!

Se framtiden

Många menar att de prognosmakare som organisationer förlitar sig på idag inte har mer rätt än romerska vestaler som förutsåg framtiden med hjälp av gudarna. Men det går att se framtiden. Bara man har rätt verktyg.

Varför är Märta lika ond som Jimmie?

Två partiledare utmärker sig som mer onda än sina partiledarkollegor och politiska kombattanter. På varsin sida av det ideologiska spektrumet upplevs de som nästan lika diaboliska. Hur kan denna bild påverka deras möjligheter i valet?

QP-kollen nr. 128

Vi suktar efter skönhet och dyra ting. Design, fågelarkitektur och husdjur. Milano är med på ett hörn. Håll till godo!

Milano Design Week del 2

Gråt inga tårar utan låt oss skratta bort den tid vi har kvar. Milano Design Week visade sig från sin bästa sida i år och även om mässan skjutits fram två månader, från april till juni, fanns vårkänslan bevarad.

Milano Design Week 2022

Vi besöker Milanos designvecka. Humor, lekintelligens och digitala parallelliv sätter starka avtryck. Allvaret vi möter i våra dagliga liv och ett tilltagande negativt nyhetsflöde behöver en motvikt i vacker, lekfull eskapism.

QP-kollen nr. 127

Förutom direkt trendspaning från Milano Design Week, har vi i detta nummer bland annat koll på ett udda konstnärsskap, brodyr på oväntade material, bikinitoppar för män, Teddy Talks och mycket mer.

QP-kollen nr. 126

Business park i rymden, en fyrtävling och hus av lava eller valet mellan barn och husdjur. Vågar du läsa?

Husdjur eller barn?

När Bukefalos dog i fält blev den store härföraren otröstlig. Hästens död blev början till slutet på Alexander den stores ojämförliga framgångssaga. Idag, nästan 2500 år senare, sätter människans koppling till sina husdjur allt större prägel på samhällsutvecklingen.

Är Elon vår tids Leonardo?

Är världens rikaste man ett snille som kommer att fascinera människor om 500 år? Många av Elons fans skulle skriva under på att han är vår tids Leonardo da Vinci. Stämmer det?

Ondska

Cesare Borghia, Adolf Hitler, Josef Stalin. Alla är de exempel på ondskan personifierad. Jung menade, fritt tolkat, att ondskan kommer ur vår skugga. Är skuggbilden för dominerande blir ett svart kaos resultatet.

QP-kollen nr. 124

Mer innovation: läs om nya påhitt inom bland annat mat, konst och väldoft. Du får också bästa tipset om underhållande konsumentupplysning medelst grym skoförstörelse. Missa inte nyskriven, aktuell artikel om värderingar i öst/väst.

Öst mot väst

Svenska värderingar är typiska för Sverige och svenskar. Jag har skrivit mycket om det, men aldrig jämfört med ryska värderingar. Nu är det dags. Kan vi nånsin förstå varandra?

Arkiv