Quatttroporte har på uppdrag av Lernia gjort en omfattande studie av trender inom lärande och karriär bland unga svenskar och ställt sig den stora och övergripande frågan hur ser unga idag på sin framtid i yrkeslivet? Men vi nöjer oss inte med det; självklart tog vi också reda på hur vi kan vara vägvisare och en stöttepelare till ett bra vuxenliv för våra unga.

Vilken verklighet ser våra ungdomar framför sig och vad får det för konsekvenser för samhället? Hur svarar unga idag mot omgivningens givna fördomar om hur våra ungdomar bara är ute efter kändisskap, att de är lata och hur ser myten om att ett glamoröst glidarjobb på en flashig reklambyrå ska vara deras födkrok i framtiden? Kommer det finnas någon som kan tänka sig att arbeta i fabrikerna, skogen eller i gruvan? Kommer någon att hjälpa oss på sjukhuset då vi blir gamla och sjuka? Finns det belägg för dessa funderingar bland föräldrar till dagens ungdomar, framtidens vuxna, eller är det bara vuxenvärldens villfarelser? Precis som det alltid varit.

Hur ser vägen till framtiden ut? Vem ska hjälpa de unga vilsna vuxna på traven? Med vilka verktyg? Vad krävs av ett samhälle som av många ses som en dystopi – en framtid som dryga 30% av våra unga har tappat tron på…