För sex år sedan släppte amerikanska Pew Research Center en forskningsrapport där de beräknade att andelen muslimer i Sverige år 2040 kommer att ligga mellan 18-33 procent. Hur kommer det att påverka värderingarna i Sverige? Vilka konsekvenser får en väntad värderingsförskjutning på samhällsklimatet? Min hypotes är att en så radikal, och förhållandevis snabb ökning, av andelen muslimer i vårt land kommer förändra Sveriges kulturella kärna i ett nafs.

Finns svenska värderingar?

Jag har i två artiklar skrivit om värderingar och hur de förändras. I min sex år gamla artikel Finns svenska värderingar?  ifrågasatte jag huruvida vårt lands värderingar överhuvudtaget går att definiera och om de i sådana fall är något att sträva efter. Jag dristade mig att presentera en topplista på de fem viktigaste kännetecknen för svenska värderingar för att belysa resonemanget på ett enkelt sätt. Jag vill aktualisera denna lista igen. Här och nu:

  1. Vi tror på alla människors lika värde och jämlikhet.
  2. Vi månar om vår familj och det nära nätverket.
  3. Vi känner oss tryggare än många andra.
  4. Jante bestämmer.
  5. Vi är superindividualister

Svensken är på något sätt bipolär i sina värderingar. Det finns i grunden många goda liberala värderingar i det svenska samhället men det finns också en mörk baksida som vi själva helst inte vill kännas vid. Jag har under de senaste åren börjat se att värderingarna i Sverige utvecklats åt ett oväntat håll. Mindre individualistiska, lite mindre speciella.

Religiösa värderingar splittrar

Samma år skrev jag min andra värderingsartikel Reiligiösa värderingar sår split  i vilken jag visade på hur religiösa värderingar fortsätter prägla människan och samhället, oavsett om vi byter kultur eller om vi blir mer sekulariserade. Jag utvecklade ett väl underbyggt resonemang om hu religiösa värderingar de facto skiljer sig åt och belyste tydligt de skillnader som finns mellan värderingarna i ett antal världsreligioner. Samhällen världen över, inte bara det svenska, måste förstå och agera adekvat på faktumet att religiösa värderingar påverkar våra samhällsstrukturer.

Sverige i framtiden

Värderingarna har förändrats i Sverige över tid. Från ett mer traditionellt, trygghetssökande och materialistiskt land till ett av världens med individualiserade och förändringsbenägna länder. Det har varit en process som tagit mer en 100 år. Den stora frågan nu är om hur denna utveckling kommer att påverkas, givet det faktum att en allt större och växande andel av den svenska befolkningen kommer att vara muslimer i förhållande till de som bekänner sig till en kristen tro.

Om vi använder oss av ett mittenscenario med utgångspunkt i nämnda rapport och antar att en fjärdedel av Sveriges befolkning kommer bekänna sig till islam runt år 2030 som utgångspunkt i analysen; vilket Sverige kan vi då vänta oss?

Muslimska och protestantiska värderingar är varandras motsatser

I den här artikeln skapar jag ett framtidsscenario där vi möter ett Sverige som har en befolkningssammansättning som består av 75 procent protestantiska värderingar och 25 procent muslimska värderingar. Även om de muslimska värderingarna inte tillhör de klassiskt svenska protestantiskt grundade värderingarna kommer allt fler svenska medborgare ha sin grund i de muslimska värderingarna och kommer följaktligen i någon mån kunna beskrivas som en del av en framtida svenskhet. Ja, det kan tyckas kontroversiellt men det är fakta som jag självklart förhåller mig objektiv till i denna artikeln.

Jag utgår från de bägge religionernas hållning idag och prognosticerar inte deras utveckling över tid, då jag i den tidigare artikeln kunde konstatera att de värderingsmässiga skillnaderna består över tid och snarare ökar hos andra generationen invandrare till Europa. Utifrån beskriven analys visar jag i vilken riktning Sverige kommer att utvecklas i framtiden och om det finns något land idag som vi kan likna oss vid redan idag.

Sverige 2040

År 2040 är Sverige ett land där vi är mindre individualistiska, mer fokuserade på säkerhet och med aningen mer konservativa värderingar. Sverige blir ett land med mindre fokus på demokrati där jämställdhet inte ligger i världstopp. Sverige blir mer allt mer likt andra västeuropeiska länder och märk väl, det finns ett land i Europa som har nästan likvärdiga nivåer av Sveriges framtida värderingar redan idag. Belgien. Ett land som idag påminner om det Sverige vi kan vara år 2040.

Belgien är ett rikt, och ur många perspektiv mycket välskött och väl fungerande land, Men det är också präglat av splittring, polarisering och hög brottslighet. Inte så olikt Sverige när allt kommer omkring. Om Sverige blir ett nordligt Belgien är svårt att säga i dag. Men om vi ska tro på värderingarnas kraft har vi ett annat Sverige 2040. Och det är inte mycket vi kan göra åt det. Eller kan vi det?

Den allra största förändringen år 2040 kommer, inte alldeles överraskande, vara att svensken kommer känna sig betydligt mindre trygg. Säkerhet kommer bli ytterligare viktigt och Sverige kan komma att vara ett mindre innovativt och mer stängt land. Värderingar innebär alltid konsekvenser. Om vi har 25 procent muslimer med de värderingarna som mätningarna visar kommer Sverige förändras för gott.

Är det ett nytt Sverige eller är det ens Sverige längre? 

 

NOT: Jag har självklart, precis som vanligt, använt mig av gedigen och kontrollerad empirisk data för att sätta nämnda utveckling i perspektiv. Data är hämtat från ESS och går att använda för fritt i icke vinstgivande syfte.