Quattroporte besöker Milanos designvecka för 17e gången i år sedan 2002. Covid kom emellan ett par år och som vi har längtat. Det har känts som att vår värld berövats något väldigt viktigt. Trender, intryck och möten med människor från jordens alla möjliga och omöjliga hörn, så viktiga hörnstenar om man ska ha koll på vad som händer och framför allt på vad som kommer att hända i framtiden. Här är inget slumpartat. Här blir 2+2=4. Tack Milano!

Redan efter en dag i Milanos otroliga folkvimmel blir det uppenbart att humor, lekintelligens och digitala parallelliv sätter starka avtryck på designen. Det bistra allvaret mänskligheten mött i alldeles för väl tilltagna portioner de senaste två åren i vårt dagliga liv, i nyhetsflöden och i vår direkta närhet, behöver en motvikt i vacker eskapism menar jag och många av världens ledande designers. Det handlar inte om ytlig verklighetsflykt, utan tar sig i uttryck likt en djup humanistisk och sublim intelligens.

Njut av bilderna från innergården av La Statale, eller Porsches blommiga showroom i form av en botanisk trädgård eller varför inte A Life Extraorinary hos Mooi. Vi slinker in hos Fornasetti som presenterar Garden of Possible Natures, Märker ni temat? Vi trampar vidare en dag till i Milano för att sedan dra vidare till Venedigbiennalen på lördag. Våra sinnen och kameraminnen är så redo.

Quattroporte återkommer självklart med djupare analyser, funderingar och big data från vår efterlängtade trendresa till Italien. Ett Italien som hittills visat sig från sin allra bästa sida med perfekt fotoväder, superba utställningar och sociala människor. Nämnde jag hur gott en Aperol Spritz smakar i solskenet?

Ovan och nedan: Utställningar på Milanos anrika universitets innergård

Nedan: Porsche 911 S 2.4 Targa från 1972. Mäktigt!

 

Ovan och nedan: Mooi – A Life Extraordinary

Nedan: Fornasetti – The Garden of Possible Natures