It’s a shame that she won’t live, but then again, who does? (Gaff: Bladerunner 2021, 1981)

Hypen är fullständig. Alla pratar plötsligt om Metaverse och NFT. Facebook byter namn till Meta och alla vill ha en del av kakan. Trots att ingen vet hur den kommer att se ut, lukta eller ännu mindre smaka.

Jag brukar hävda att om det finns värderingar, teknologisk utveckling och stora aktörer som drar åt samma håll kommer det att hända. Ingen vet ännu vad Metaverse kommer att bli. Det finns få fungerande exempel även om vissa försöker ge oss en förhandsvisning av framtiden är det antagligen litet som Internet år 1995 med Mosaic i huvudrollen. När 25 experter nyligen fick uttala sig om detta nya gåtfulla var det en mångfacetterad bild som tecknades. Medan vissa ansåg att det kommer bli en helt parallell värld där många kommer att spendera större delen av sina liv såg andra Metaverse som ett sätt att digitalt krydda verkligheten. Matrix eller en vardagens glutamat? Vad tror du?

I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. (Roy Batty – Bladerunner 2021, 1981)

Rent konkret handlar det om att med hjälp av artificiell intelligens utveckla tjänster, upplevelser och kanske till och med världar som går att nå via mobiltelefonen, VR-glasögon eller andra gränssnitt. Man kan exempelvis, i den mer enkla formen, utveckla digitala lager i verkligheten för att klä på en i övrigt tom miljö. På det sättet kan vi illustrera det historiska eller det framtida Stockholm mycket effektivt. Det är som designern Nandi Nobell uttryckte det, betydligt billigare – fast mycket tristare – att klä staden i digitala skal än att verkligen fysiskt uppföra byggnaderna.

Mer extrema möjligheter skulle kunna vara att skapa en gigantisk naturpark, stor som en mindre planet där du kan ströva runt och pröva på hur det vore att vara en räv, apa eller dront. Man skapar en miljö som helt saknar förankring i den fysiska verkligheten. Kanske du vill delta i ett globalt krigsspel på liv eller död eller umgås med döda vänner och historiska gestalter. Det finns helt enkelt inga begränsningar i vad du kan hitta på i Metaverse.

Metaverse – några trender

Låt oss definiera ett antal trender kring Metaverse just nu.

  • Intresset ökar lavinartat. Det kan vi se då vi följer utvecklingen i Q-Ball. Hastigheten är enorm.
  • De positiva attityderna stärks. Inte nog att allt fler intresserar sig för Metaverse. De intresserade personerna blir också alltmer positivt inställda till företeelsen. Se diagram ovan.
  • Blockchain: En central del av Metaverse handlar om Non-fungible token (NFT). Möjligheten äga digitala föremål och att ”möblera” livet med digitala objekt växer och det kommer inte vara gratis. Samma utveckling går att se här som intresset och attityden till Metaverse. Idag kan en NFT-fåtölj eller byggnad kosta mer än den fysiska varianten. Detta baseras på Blockchain-teknik och i stort sett alla betalningar sker än så länge med kryptovalutor.

  • Nya typologier: Allt fler områden börjar analysera vilka konsekvenser utvecklingen kommer att få just för dem. Hur kommer stadsutveckling i Metaverse se ut? Vilken typ av design och mode kommer bli intressanta? Hur ska vi kommunicera? Reklamtypologier? John Marx, arkitekt och en av huvudpersonerna bakom Burning Man försöker utröna detta. 2020 skapade han en helt digital version av eventet. En ambitiös Metaverse version.
  • Kampen mellan det decentraliserade och centraliserade strukturer: Blir det de stora aktörerna – Google, Facebook/Meta, Amazon och Apple – som kommer att dela upp den nya världen mellan sig och bygga sina egna digitala imperier där våra medvetanden blir koloniserade? Eller finns det plats för små decentraliserade aktörer och vanliga människor att skapa innehåll?
  • Kapitalet strömmar in i en ny bransch och Facebook/Meta satsar i detta nu enorma summor på att bli en av de dominerande aktörerna. Men det finns också ett stort antal starts-ups som försöker ta en bit av kakan.
  • I väntan på Quantumdatorerna: Vissa menar att det är först då quantum-datorerna blir verklighet som den verkliga revolutionen kommer.
  • Nya värderingar och en ny världsbild. Är det så att en digital värld kommer att ge upphov till andra värderingar som vi aldrig sett förut? Kanske finns det nya former av demokrati och samhällsordning vi inte sett ännu.

Metaverse och Beyond Exploration

Vad som verkligen kommer att finnas i Metaverse, om säg 25 år, ligger i det vi brukar kalla för Beyond Exploration. Det vi inte kan föreställa och än mindre verbalt definiera. Litet som sociala medier var för de flesta människor år 1988. Låt oss försöka ställa oss några sådana frågor som kan hjälpa oss att förstå framtidens virtuella phantasma. Vi ställer frågan i fyra olika nivåer för tydlighetens och förståelsens skull.

Nivå 1: Frågor som vi ännu inte har svaret på men som vi kanske kommer att kunna besvara i framtiden: Hur kommer Metaverse förändra vårt sätt att kommunicera? Kommer NFT ta över en stor del av konsumtionen?  Kommer vi skaffa barn, familj och hund i vår parallella digitala värld?

Nivå 2: Frågor som aldrig kommer att kunna besvaras: Kommer din digitala avbild leva kvar för evigt och skapa nya relationer där du blir en medborgare in i evigheten?

Nivå 3: Frågor som tangerar det vi inte visste att vi inte visste: Vilken terapiform kommer att vara den viktigaste i Metaverse? Vilken terapiform kommer att påverka både vår digitala och fysiska hälsa.

Nivå 4: Det som vi aldrig kommer att veta att vi inte vet: Lever vi inte redan i ett Metaverse?

Om vi tillsammans försöker ställa de här omöjliga frågorna kan vi kanske tillsammans gradvis skönja vad den är digitala världen kommer att innebära för oss. Men den fråga vi måste ställa oss är förstås: Är detta verkligen vad vi vill ha/önskar? Vill vi att vår fysiska värld blir mindre viktig för oss till förmån för något annat? Än så länge är ju vår vilja fri och våra värderingar våra alldeles egna. Vi är inte programmerad metaforisk kod som försöker spegla det vi vill bli. Eller?

Frågan är om lycka någonsin kan uppstå i en värld utan verklig massa. Inte kan väl en GT (gin/tonic) en sommardag, en vaniljtårta på Harry’s Dolce i Venedig eller en toast med Kalixlöjrom smaka lika gott? Inte heller kan väl känslan av den första tonårsförälskelsen gå att simulera helt eller doften av nytvättat hår? Kanske underskattar jag kraften?

Someone lived this, yeah. It happened. (Dr. Ana Stelline: Bladerunner 2049, 2017)