När Bukefalos, Alexander den stores häst dog i fält år 326 f.kr berättas det om att den store härföraren var helt otröstlig. Även om Alexander grundade en stad med fålens namn var detta början till slutet på kungen av Makedoniens framgångssaga. Människans spirituella koppling till sina husdjur har en lång historia och sätter allt större prägel på samhällsutvecklingen nästan två och ett halvt tusen år senare.

Quattroporte har de senaste tio åren sett hur husdjuren tagit allt större plats i våra liv och på så vis påverkat vårt sätt att leva. Vi har sett det här hemma och vi har sett det i våra resor runt om i världen. Spirande, fullsatta hundgym, skönhetssalonger för pälsklingarna, kattcaféer, nätbutiker, otaliga veterinärappar och rikligt med erbjudanden om husdjursförsäkringar från allt fler försäkringsbolag som specialiserar sig på djur. Ni som inte funderat på att skaffa hund, katt eller annat husdjur under de senaste åren, räck upp en hand. Ni verkar vara i minoritet.

Nu tar utvecklingen nästa steg. Bara de senaste tio åren har husdjursekonomin ökat med 1500 procent och är idag en av världen mest intressanta tillväxtområden och man räknar med att branschen ska öka tre gånger fram till år 2030. Svindlande tanke. Bara i USA omsatte husdjursekonomin 100 miljarder dollar 2020.

I Sverige finns det redan fler hundar och katter än barn mellan 0 och 16 år, närmare bestämt 2,3 miljoner hundar och katter i jämförelse med blott 2,1 miljoner barn år 2021. Medan antalet husdjur ökar snabbt minskar födelsetalen i många länder. Om dagens låga födelsetal fortsätter i Japan så kommer det bara finnas ett barn år 4205 medan man talar om en husdjurs-boom även här. Om den kommer stäcka sig in i 4000-talet låter jag dock vara osagt.

Ego

I ett samhälle med allt större individualisering är det naturligt att färre vill skaffa barn och kanske på köpet ofta offra sitt livsprojekt. Samtidigt som antalet husdjur ökar. Hela 65 procent av Gen-Z, födda mellan 1988 och 2002, säger att de kommer att skaffa ett husdjur. Ett livslångt åtagande med en mänsklig avkomma uppfattas helt enkelt som mindre attraktivt än relationen till en hund som älskar dig utan förbehåll och som du i värsta fall kan avyttra eller eliminera om relationen inte längre fungerar. Känner du likadant? Du är inte ensam!

Jag har hört fler än en förälder som halvt på skämt och halvt på allvar hävdar att de älskar sitt husdjur mer än sina barn.  I flera trådar i stora nätforum diskuteras det faktum att vissa personer kan älska sitt husdjur mer än sin partner och sina barn. Det hävdas ofta att det finns ett slags känslomässigt band som ligger på en högre nivå än den man har med familjen.Tänk bara på de många goda exempel som finns kring husdjur i sjukvård och omsorg som skänker tröst och lindring.

Självklart finns det många exempel på företag som har tjänat stora pengar på denna (makro?) trend. Idag omsätter husdjursindustrin mer än modeindustrin i västvärlden. Men det finns en djupare existentialistisk dimension av utvecklingen. Våra värderingar, vårt känsloliv och framtida familjebildning kan komma att påverkas av husdjursboomen i större utsträckning än vi kan föreställa oss. Här och nu ser vi många möjligheter att utveckla ett samhälle som på bättre sätt kan möta de fyrfota vännernas behov. Har någon tänkt på vilket parti som har den bästa husdjurspolitiken idag? Vilken fastighetsägare bygger de bästa husen och omgivningarna för våra två- och fyrbenta vänner? Vilken kommun är den mest djurvänliga 

Trendens utveckling sedan 2018

Intresset för produkter, tjänster och tillbehör för husdjur ökar exponentiellt sedan 2019 och ger enorma möjligheter för näringslivet och kommer följaktligen ha konsekvenser även för resten av vårt samhälle. Det är upp till var och en att göra något bra av det. Något bra för både människa och djur. 

Staden

Husdjurens närvaro i staden blir allt tydligare och kommer att få konsekvenser för den rumsliga utvecklingen. Det kan handla om bättre planlösningar för husdjur. Rastgårdar, högkvalitativa offentliga platser och parker. För hunden eller katten ska med överallt, djurägarna kommer inte längre acceptera att tillhöra en grupp som ska jämföras med rökare. Kanske kommer ett antal lekplatser att få stryka på foten till förmån för offentliga trädgårdar där man kan umgås med sitt husdjur. Det finns idag allt ett antal projekt där man skapar husdjursvänliga offentliga miljöer som exempelvis skolor och samlingslokaler, innovativa hotell och restauranger där människa och husdjur kan mötas. Här har designers bemödat sig om att använda sig av färgskalor, material och designelement som speciellt anpassats för olika typer av husdjur.

Handel

När det gäller handeln går många djurbutiker bra och är den del av den fysiska handel som verkar ha en ljus framtid. Möjligen öppnar de återkommande promenaderna för husse eller matte för bättre exponering av andra fysiska erbjudanden. Onekligen ger rastningen av vovven dig tid att titta i skyltfönster, besöka butiken i kvarteret eller ta en kaffe på hörnet. Att vara husdjursvänlig kommer inte bara att vara en tilltagande förutsättning för handeln i framtiden; ett hjärtligare välkomnande kommer också att vara en mycket god möjlighet.

Varumärke

För varumärkena blir det allt vanligare att skapa sin egen husdjurskollektion, något flera av lyxvarumärkena redan insett. Hermès säljer till exempel en hundmatskål för knappa 11000 och en hundsele för 15′. Gucci och Prada hänger på. Det finns förstås ett stort antal tjänstevarumärken för husdjuren och över huvud taget är möjligheterna att skapa husdjursaccessoarer enorma.  

Konsumtion

Konsumtion kopplad till våra flerbenta vänner kommer fortsätta öka. Möjligheterna att utveckla nya varumärken riktade mot husdjursägare är stora. Hållbara, värderingsburna och väldesignade företag som tänker i banor kring den nya familjebildningen mamma – pappa – husdjur. Många av dessa husdjursägare har makt och pengar, så varför skulle det inte kunna finnas ett husdjursdagis med maxtaxa i stadsdelen? Något ska väl även den barnlösa men husdjursägande delen av befolkningen få tillbaka på skatteinbetalningarna? Kanske fler börjar fundera på vem det är som egentligen har bestämt att ett barn är mer värt än en kattunge, hundvalp eller kaninbäbis. Värderingar som kopplar till djurens rätt banar kanske vägen för en vegansk livsstil för större grupper.

Alexander den store fick aldrig några barn, men han hade Bukefalos, sin trogna fyrfota vän. Kanske väntar en liknande familjebildning i framtiden där två vuxna och ett husdjur kan vara gott nog.