Quattroporte är i Indien och Ahmedabad och National Institute of Design tillsammans med SSES. För sjunde året i rad får vi förmånen att driva ett seminarium för superduktiga studenter från Sverige och Indien. I år är ämnet “Future of Ageing” med fokus på transhumanism.

Vad händer då vi kan förlänga livet med 50, 200 eller 1000 år? Hur påverkar det våra värderingar, samhällsstrukturer och livets värde? Är det OK att låta ditt barn genomgå genterapi för att höja IQ med 30%? Om alla andra föräldrar gör det skulle de vägra ditt barn den möjligheten? När slutar vi vara människor och blir något annat – inhumant? Vi utgår från teknologiska och medicinska forecasts och skapar ett antal scenarion.

I boken Patient.nu skriver Håkan Eriksson och jag om framtidens patient som kommer att kräva så mycket mer än bara sjukvård. Skönhetsoperationer, intelligenstabletter, möjlighet att förlänga livet och föda barn upp i 80-årsåldern är vad många förväntar sig. Att förbättra det som inte är sjukt för att möta en allt hårdare konkurrens – att förstärka det som redan är starkt och ta bort det som är svagt. Men också att tillföra det som aldrig har funnits; 150 i IQ, höga kindknotor eller ett 300-årigt liv. Varför inte konstgjorda ögon som kan se om natten och öron med perfekt gehör?

I ett samhälle där vi lever oändligt länge så kommer våra trossystem utsättas för hårda påfrestningar. Men också familjestrukturerna kommer att utmanas. Vem vill äta frukost med samma partner i 500 år? Finns evig kärlek?

Jag kan konstatera ett par nya öron, 100 år till hade suttit fint.