Jag kan mycket om olika typer av orkidéer. Jag kan namnen på dem, var de kommer ifrån deras historik etc. Men jag är helt värdelös på att få dem att överleva. Jag har mycket kunskap men ingen färdighet.

Däremot känner jag en person som har mycket litet orkidékunskap – men hon får dem att blomma gång på gång. Hon har gröna fingrar – en talang och färdighet som många vill ha.

För att ta ett annat exempel. Jag vet att många känner till att det är svårt att ta ett högt c. En del kan t o m känna igen ett högt c när de hör det. Men mycket få har den färdighet som det krävs att leverera ett vackert högt C. Än en gång är färdigheten det intressanta.

Då vi pratade med 90-talister för snart 10 år sedan så sa de en intressant sak till oss: ”kunskap är värdelöst”. ”Det är hur enkelt som helst att skaffa.” Det vi ser idag är att den traditionella expertens roll minskar. Vi litar inte på den omnipotenta experten på samma sätt som tidigare. Det här är ”Fråga Lund” expertens död. Vi behöver inte en Jan-Öjvind Swahn eller en David H. Ingvar längre.

Tio år senare är slår det igenom på relationen till läkaren. Många litar mer på sin egen förmåga. Du kan ställa din egen diagnos genom att Googla. Sedan går man till läkaren och berättar vad man har för problem.

Om du med Googles hjälp kommer fram att du har halsfluss. Då är det lätt att ta reda på vilken medicin som du behöver.

Om nu läkaren sätter sig på tvären och inte vill skriva ut antibiotika till dig så blir du kanske sur. Du tycker att du vet mer än läkaren. Många gör det.

Vad gör du då? För utan antibiotika kan du ju bli svårt sjuk. Det läste du i Wikipedia.

Idag beställer 8% av svenska befolkningen läkemedel från nätet någon gång exempelvis från en rysk läkemedelssite. Det här är praktiskt och livsfarligt.

Det här en stark trend. Vi tycker att vi är smartare än doktorn. Håkan Erisskon och skrev om detta förhållande i Patient.nu och baserat på en stor kvantitativ studie.

Det är talanger och färdigheter som kommer vara avgörande för framtidens experter. Det är den typen av experter som kommer att vara respekterade i framtiden, tror jag.

Framtidens läkare måste på samma sätt utveckla en färdighet (många har det redan) för att inte ersättas av intelligenta system och appar. Det kan vara att läkare X har en väldigt stor social förmåga. Eller läkare Y som kan operera bättre än någon annan?

I många fall är det idag sjuksköterskorna som står för färdigheterna i vården. Jag tror att vi kommer omvärdera sjuksköterskans roll i framtiden.

Så om du vill bli respekterad i framtiden för din kompetens. Lär dig en färdighet, spendera dina 10 000 timmar (antagligen mycket mer) och din professionella framtid blir mycket ljus. Det är inget fel att ha mycket kunskap – men det räcker inte.