Vi åkte till Kanada förra veckan. Till Toronto. Ett sex dagar långt besök för att kika på stadsutveckling. De blanka skyskraporna vi sett i otaliga TV-serier i city förökar sig i exponentiell takt. Dygnet runt, alla dagar i veckan och i alla kvarter jobbar lyftkranarna med nya hus som når himlen medan de fallfärdiga men vackra historiska låghusen, vägg i vägg offras. På majestätiska Yonge Street. På hippa Queen Street. Från Bathurst till River Street. De inarbetade grannskapen för olika etniska grupper sargas. Ett efter ett. Längre och längre ut från stadskärnan. Det skär i hjärtat.

LYCKAD MÅNGKULTUR

Kanske är detta inte ett helt självklart resmål, med researchglasögonen på. Men betänk följande, Toronto är Nordamerikas fjärde största stad med sina 6, 4 miljoner invånare i regionen. Fler än hälften av dessa är födda i ett annat land. Staden är en mångkulturell smältdegel av sällan skådat slag, ett faktum staden är stolt över och lyfter fram i sin kommunikation. I år hamnar Toronto på åttonde plats på listan över bästa staden i världen att bosätta sig i enligt The Economists årliga rankning.

Varje år välkomnar Toronto 100 000 nya invånare. Kanada runt 300 000. Och har gjort så i många år. Människor som ska bosätta sig, integreras i samhället och bidra till välfärden. På något magiskt sätt har man lyckats. Arbetslöshet och kriminalitet är förhållandevis låg. Fungerande sjukvård och skolsystem. Men finns det något problem här? Jo, två stycken: var ska alla dessa människor bo och hur kan man utveckla staden på ett bra sätt? Snyggt, trivsamt och människovänligt? Här har det gått lite fel.

MISSLYCKAD STADSUTVECKLING

Toronto ligger invid jättelika Ontariosjön. En fantastisk möjlighet att levandegöra en citykärna där det grå dominerar, undantaget ett antal obligatoriska parker tjänstgörande som gröna lungor. Möjligheten har inte antagits. Efter ett flertal försök att gå en längre, sammanhängande strandpromenad gav vi upp. Strandkanten är brutalt styckad i mindre sjok där byggherrar exploaterar. Höga hus, murar och stopp. Lyx-condos huvudsakligen. Sorgligt. Här skulle allmänheten kunna få tillgång till en enorm lekplats med mötesplatser för aktiviteter och samvaro av olika slag, ett fantastiskt infrastrukturellt tillskott i form av cykelbanor, gångvägar och båtplatser. Men icke. Se hur bra det blev i New York med satsningarna på Hudson River Park och Brooklyn Bridge Park.

GOOGLE SOM FRÄLSARE

Vi hoppas nu på att Google med sin intressanta satsning Sidewalk Labs ska göra rätt. Utställningen och presentationen av projektet i en containerliknande byggnad på Lake Shore Blvd verkar lovande vid vårt besök. En stadsutveckling med och för invånarna. En stadsutveckling värd namnet. Det är dags.