Under de närmaste åren är det stor sannolikhet att muren mot Mexico verkligen byggs. Men också sannolikheten för ökad protektionism med slopade/omförhandlade frihandelsavtal kommer att bli verklighet. Även en klimatskeptisk politik där klimatavtalet i Paris knappast kommer att bli verklighet i USA – är också en tydlig konsekvens. Slutsatsen är att mycket av Trumps retorik kommer att bli politik. 

Efter valet

Trump vann. Quattroporte hade rätt och andra väldigt fel. Är vi smartare?

För ett år sedan kunde vi tydligt se att Trump skulle bli republikanernas kandidat. För sex månader sedan kunde vi se att han också skulle bli president. Vad är det vi gör rätt och andra fel? Eller handlar det bara om att vi är smartare än andra?

Vi såg strömningar som nationalism och populism långt innan någon annan. Genom våra system kunde vi också blottlägga de troliga konsekvenserna av denna utveckling. Oavsett om det konsekvenser i folkomröstningar, presidentval eller i den finansiella ekonomin. Quattroporte kan också experimentera med vad som skulle kunna stoppa upp/driva på en utveckling. Helt enkelt; vi kan se vilka strategier och åtgärder som ger bäst effekt.

Våra metoder verkar vara smartare. Det gör att vi har rätt analys som ligger till grund för strategier och åtgärder.

Inför första världskriget ställde engelska krigministeriet frågan till sina generaler: Vad behöver ni mest? Svaret från generalerna var enhälligt. Vi behöver större hästar. De kunde inte se den teknikutveckling som helt förändrat villkoren för krigföring.

På samma sätt är det idag med analyser och strategier. Nya effektiva datadrivna metoder som Quattroportes kan hjälpa alla att fatta bättre beslut grundade på en analys som visar hur landet verkligen ligger. Ingen ska behöva nöja sig med större hästar år 2016.

Peter Majanen (VD och grundare av Quattroporte Konsult)