Vi har nyligen haft ett EU-val som handlade om ingenting och följaktligen var helt betydelselöst. Förutom att liberala och moderata högerpartier växte och extremisterna minskade på EU-nivå är allt sig likt.

Den fråga som borde ha diskuterats är hur EU och Sverige kan sluta tappa ekonomiskt jämfört med USA. En fråga som aldrig kom upp på dagordningen. Inte i en enda debatt orkade man ställa frågan eller lyfta ämnet. Gaza, troll och appar var av mer medialt intresse, inslag på agendan som definitivt inte kommer göra oss vare rikare eller lyckligare i framtiden.

Navelskådandet måste upphöra

Att EU:s ekonomiska tillväxt har varit svag jämfört med USA, är ingen nyhet, och när man bryter ner genomsnitten för EU och USA i deras respektive delar, alltså EUs medlemsstater och USA delstater, blir skillnaden ännu mer alarmerande. Om man rangordnar BNP per capita från högst till lägst för dessa platser, framgår det att endast två EU-medlemsstater, Luxemburg och Irland, överträffar det amerikanska genomsnittet. Näst på tur är Danmark, men dess BNP per capita är fortfarande lägre än i 28 amerikanska delstater. Sverige är på 46:e plats. Fjorton EU-länder är fattigare än den fattigaste staten (Mississippi) i USA. Kanske får USA skicka meal-checks till EU:s olycksbarn snarare än militärt stöd till Ukraina? Om navelskåderiet inte upphör är Europa, och därmed även Sverige, att betrakta som fattigpensionär om 50 år. Vill vi det?

Utveckling över tid

Utvecklingen har pågått längre, ända sedan 80-talet. Och vi vet nu att det bristen på produktivitet och innovation som är orsaken till skillnaderna i utvecklingstakt. Inte att vi i Sverige jobbar mindre. Svenskar är också flitiga men faktum är att vi presterar mindre för varje arbetad timme jämfört med den amerikanska arbetstagaren.

AI-kompetens

Låt oss ta ett annat exempel som belyser problematiken som kommer drabba kommande generationer hårt om inget händer nu. Grafen nedan visar en jämförande analys av hur stor AI-kompetens omvärlden uppfattar att Sverige, EU och USA har idag. Analysen är genomförd i Quattroportes AI-system Q-Ball.

 

Sverige uppfattas ha något högre AI-kompetens och är något mer innovativt än EU. Samtidigt ligger vi långt ifrån USA. Detta är signifikativt och måste få ett slut och det är  i grunden politiken som har ansvaret och måste ta sig en riktigt snabb funderare. Vilken politisk utveckling och vilka reformer behövs för att EU och Sverige ska sluta släpa efter?

Sverige och EU måste också utveckla en politik och regleringar som fungerar som en katalysator för positiv utveckling. Varför inte till och med simulera politiska förslag med hjälp av AI innan de implementeras? Ja, jag vet, det låter som ett knasigt, överdrivet teknokratiskt förslag som ni har hört förut.

Vägen framåt

  1. 50 procent av allt jordbruks- och regionalstöd i EU läggs in i en stor AI-fond. Den ska fokusera på utbildning av AI och riskkapital för nya företag inom sektorn. Det är ca 2000 miljarder kronor per år som skulle kunna användas på ett smartare sätt än idag. Vi behöver inga fler motorvägar i Ungern och Grekland eller rondeller i Kalix och Skurup. En viss utgallring bland vinbönderna i Grekland tror jag också att vi kan klara hantera utan att försmäkta av törst.
  2. Lägg ner alla offentliga satsningar på fossilfritt stål och låt dem finansiera sig själva. Om de är marknadsmässiga så kommer marknaden hantera det. Elektriciteten behövs till AI-utveckling och annan digital innovation.
  3. Bygg ut all kraftproduktion som är icke fossil. En av de stora skillnaderna mellan EU och USA är kostnaderna för elektricitet. Vi kan aldrig få för mycket kraftproduktion. Sverige har ännu låga kraftpriser – men bygger vi ut Hybrit etcetera så är den sagan slut.

Kommer ovanstående att hända? Absolut inte. Finns det alternativ? Alternativet är att EU blir bäst på att främja den AI som har bäst effekt på samhället. Byggt på värderingar och smartness kan vi kanske hitta en mellanväg. För så här kan det inte fortsätta. Vi  måste våga tänka okonventionellt om vi inte vill hamna 100 år efter på bara 30 år. Igen.

Quattroporte bevakar AI-trenderna fram till 2035

Quattroporte följer noggrant utvecklingen av AI-trender fram till 2035. Det är uppenbart att vi måste vara selektiva och satsa på rätt områden. Vi ser tydliga indikationer på vilken AI-teknologi som kommer att ha den största tillväxten under de kommande åren. Och nej – det är inte inom porr- eller vapenindustrin.

NOTERA: Läs vår första artikeln om hur Sverige släpar efter här.