År 2022 var ett annus horribilis. Ett djävulens år där mörkrets härskare måste haft ett finger med i spelet. År 2022 må ha varit numeriskt vackert årtal som visade sig blott vara en Potemkinkuliss. En kuliss som när den rämnade rymde krig, pandemier, inflation och energikris.

Hopp

Låt oss hoppas att 2022 är 1918 eller 1945 och inte visar sig vara 1914 eller 1939. Helst inte heller 1929. Nu är vi människor väl värda åtminstone ett annus mirabilis. En period av lycka, framgång och hopp. Utan krig, inflation, energikris och pandemi. Kan år 2023 vara början på en sådan underbar period? Kanske. Kanske inte.

Ungdomars framtidstro

Mitt i mörkret finns hoppet. I en metastudie kring ungdomars framtidstro som vi gjorde tillsammans med Stena Fastigheter är det tydligt att våra unga har mer hopp om framtiden än tidigare generationer. Vem kunde tro det när mediebilden av de unga präglats av Fridays for (possibly no?) Future. Medan de i själva verket är en generation som tror att de kommer hitta ett bra arbete, få den utbildning de önskar och framförallt få ett bra liv överlag. Mediernas, och en del andra förståsigpåares bild, av de unga och verkligheten har visat sig stå långt ifrån varandra.

10-orna på väg mot 2100

Quattroporte gjorde i år sin första studie med 10-orna alltså unga födda på 2010-talet för att vi redan nu ska förstå deras värderingar och livsplaner. I en fördjupad analys kring deras sätt att kommunicera, deras upplevelser av kultur, hur de lär sig saker och vilken estetik de föredrar ser vi i sanning en ny människotyp växa upp. 10-orna är de första genuina framtidsmänniskor vi stött på. De är på väg in i 2100-talet. Den tid som vi andra mest får nöja oss att drömma om. Tack ni alla som besökte oss på vårt välbesökta seminarium.

Pandemikommunikation

Quattroporte har detta, minst sagt, omtumlande år haft mer att göra än någonsin. Medarbetarna har jobbat intensivt med strategisk kommunikation och rådgivning för Region Stockholm för att se till att oavsett var man har befunnit sig i Stockholms län, gammal som ung, svenskfödd eller inte, ska ha fått rätt kommunikation om pandemin. Det har varit ett meningsfullt och mycket komplext uppdrag. Utöver det har vi arbetat med regionens planer för framtidens forskning och innovation.

AI och framtiden

Våra framtidsanalyser och AI-system har också arbetat hårt. Exempelvis för att förstå vart kulturen och scenkonsten är på väg mot 2030. Hur kommer exempelvis kreativiteten påverkas av allt större inslag av smart teknologi? Finns det plats för det mänskliga skapandet när AI tar över alltmer? Quattroporte är själva en del av problemet med vårt eget AI/datasystem Q-Ball som effektivt analyserar vart vi är på väg under det närmaste decenniet. Systemet bygger på miljarder människors förväntningar och ger oss inte den framtidsbild som man ibland kan önska sig.

Vårt 2022

Vi har också hjälpt flera kommuner som exempelvis Helsingborg och Trollhättan och regioner att blicka in i framtiden och utveckla strategier för att komma längre kring de ibland generiska honnörsorden kring världsklass och attraktivitet.

Föreläsningarna om trender och en möjlig framtid har varit talrika. Tack Dramaten, Svensk Scenkonst, Skånes Dansteater, Riksbyggen, IKEA, Byggdialog Dalarna och många andra. Ett 30-tal artiklar och vårt nyhetsbrev QP-kollen har tillsammans haft över 150 000 läsare det senaste året.

Förutom detta har Quattroporte arbetat med rekryteringssituationen för samhällsbärande yrken. Det är brist på sökanden till utbildningar inom en rad viktiga arbeten. Ett intressant uppdrag har varit att förstå hur vi kan få fler unga att välja vård- och omsorg som en möjlig karriärväg. Nya sätt att kommunicera kommer att krävas men det kommer också behövas se över en rad konkreta åtgärder i branschen. Jag vill passa på tacka alla medarbetare som ständigt utmanar gamla sanningar och håller den högsta verkshöjd. Ett speciellt tack går till vår kontorshund Svea som ökat trivseln med ytterligare 100 procent. Dessutom håller hon med sina 5,5 kilo och avskräckande gosedjursuppsyn alla inkräktare på avstånd. Detta var ett axplock från vårt 2022.

Vågar vi se fram emot 2023? Jovisst, 2023 blir antagligen ett tufft år och visst kommer det bli mörkare innan det ljusnar. Och ja, han har dessvärre kort kvar att spela, djävulen, innan det är över. Men det lilla barnet i vagnen som studsade nedför Potemkin-trappan kommer att räddas. De första ljusglimtarna gör oss förvånade.

När jag skriver detta är det årets mörkaste dag Just nu känns det fjärran och nästan hånfullt att prata om förtröstan och hopp. Men tro mig, det kommer bättre dagar. Snart. 

Med detta lilla julbrev vill jag och mina kollegor önska er alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt år!

 

 

 

 

 

 

** Pansarkryssaren Potemkin är en klassisk Sovjetisk stumfilm från 1925 av Sergej Eisenstein. Den utspelades i Odessa (nuvarande Ukraina).