I år är det den 19e gången Quattroporte och undertecknad besöker Milan Design Week. Mässan är idag världens största och är, av de flesta ansedda, det mest inflytelserika designeventet i världen. Tusentals utställare slåss om utrymmet i de gigantiska mässhallarna och de delar av Milano som är involverade. Palats, gallerier och industriområden. Alla är med. Staden ser sig själv som källan till världens design. Jag kan återigen konstatera att helt fel ute är man inte.
De trender som Quattroporte observerar i Milano kan verka obegripliga, löjliga och till och med motbjudande. Efter 20 år vet vi dock att det är just ur dessa signaler som starka och betydelsefulla samhällstrender uppstår och förr eller senare påverkar allt från framtidens städer till ekonomi och konsumtion. Vi har sett 100- kanske 1000-tals utställningar genom åren och nedan följer några exempel från årets utgåva.
David Lynch och ett kapell för tanken
Grunden för allt vi ser på en plats som Milano är tankar och idéer. Det är innebär att det är kvaliteten på dessa idéer som är avgörande. David Lynch, den amerikanska filmregissören och mångsysslaren har skapat ett Thinking Room för årets upplaga av Salone del Mobile. En plats som ska stimulera till nya tankar och högre intelligens.
Våra kontor, offentliga platser och hem inspirerar inte oss nog. Lynchs rum påminner om ett kapell för det mänskliga tänkandet. I djupt blå färger, med en centralt placerad tron, bjuds besökaren in att slå sig ner och förhoppningsvis åter få tag i på sina idéer. Lynch framhåller att vi människor måste värdera tiden bättre och vår lyssna på vår egen inre röst mer. Trots, eller på grund av, alla de digitala möjligheter och hjälpmedel som står oss till buds idag, verkar vi tappa bort oss själva. Låt oss ge den egna tanken en chans.
Jag tror att vi kommer att se en uppgradering av den mänskliga kreativiteten och tanken framgent. Mitt i en tid av AI-revolution.
Googles multisensoriska festival
Google försöker också, likt Lynch, i sin utställning nå djupare i sin utställning genom att använda fler sinnen i upplevelsen. Men ljud-, ljus-, doft- och taktilitet skapar man en komplex multisensorisk festival. Kanske står det i bjärt kontrast till företagets egna satsningar på Metaverse så verkar man nu vilja hylla människan och vår fysiska miljö.
Det finns en fin inneboende självkritik i utställningen som sätter människan före maskinen. Vi noterat en stark trend kring multi-sensorik växa fram och hur vi med kombination av sinnesintryck i det fysiska rummet kan skapa helt nya, värdefulla och varma upplevelser ofta kopplade kring vetenskapliga insikter hur just fysiska rum kan stärka människan.
Verklighet före digitala rum. Nej, Metaverse var nog inte den idé som mänskligheten behövde. Snarare känsla, närvaro och beröring. Det har nu även Google fattat.
Brutal coolhet
Unga designers får möjlighet att utrycka sina idéer i Satellit-paviljongen som i år fyller 25 år. Flera av våra unga designers reagerar mot de orättvisor som finns i världen. Reaktionerna sker ofta på ett oväntat sätt. Se till exempel på den amerikansk/mexikanska designduon Design-va som använder sig av objekt de finner i så kallade utsatta områden i Mexiko, för att av dessa skapa ett luxury brand.
Det är stolar baserade på skräptunnor, belysning inspirerade av skor som hänger över elledningar och en tapet som ser ut som desperata graffiti-budskap. Allt detta tillsammans skapar en sällan skådad brutal coolhet. Det är exklusivitet baserat på ångest och kamp men med kraft och framtidstro. Här snackar vi emotionalitet de luxe.
Design-va är så långt från Gucci-elegans och handgjorda italienska trämöbler man kan komma men de serverar en berättelse som ingen kan undgå att påverkas av.
Milano Design Week och framtiden
Vad säger de här tre exemplen om framtiden? Ja, kanske att mitt i upphetsningen kring AI och textmodeller så är blir det djupt mänskliga mer värdefullt än någonsin. Humanism, autentisk kreativitet och känsla kommer sättas på piedestal. Midjourney, Kaiber och Chat-GPT till trots. Det kommer att krävas än högre nivåer av skapandekraft av företag och organisationer som vill göra något som inspirerar. Oavsett produkt.
Hur kan man utveckla processer som tar tillvara på såväl unika mänskliga kvaliteter som AI och teknologins effektivitetsvinster? Kan vi finna integrerade flöden och organisationsformer som leder oss framåt till något bättre? Kan humanism, tänkande rum och starkare sinnesintryck få oss att må lite bättre och inte känna oss som slavar över den struktur som vi själva har skapat. Om inte annat måste vi försöka precis som David Lynch vara regissörer över tanken snarare än statister som följer infall som någon annan utvecklat. Kanske ett Thinking Room kan vara första steget på vägen?
Quattroporte har under sina tjugo år samlat på sig tusentals bilder och trender bland annat från våra exkursioner till Milano. Detta år är inget undantag. De många signaler vi ser idag kommer att påverka dig och din organisation om några år. Om du vill veta mer är det bara att pinga.
Writes about society, design, architecture, cars and climate.