Jag vill lyfta det dagliga och ihärdiga matandet om hur vi måste ta ansvar för vår jords och våra barns framtid. Uppmaningar som leva mer hållbart, äta växtbaserat, köra elbil och installera solpaneler är vardagsmat. Samtidigt kämpar allt fler hushåll för ett drägligt liv. För att behålla tak över huvudet, att kunna ställa någon mat alls på middagsbordet och eventuellt köpa busskort att dela på. Det brister i verklighetsförankringen, på sina håll, i dag såväl som på 1700-talet.

Redan för 300 år sedan, under en svår hungersnöd i Frankrike, sägs Solkungens hustru, Marie Antoinette ha utbrustit Låt dem äta kakor! som kommentar åt sitt fattiga, hungrande folks nöd. Det är ett klassiskt exempel på elitens oförståelse för vanliga människors livssituation. Vi är där igen.

Idag

På den politiska nivån finns idag en stark samsyn att vi måste gå mot ett fossilfritt samhälle. Energiomställningen måste ske så snabbt som möjligt. Från gas, kol och olja till fossilfritt och förnybart. En samlad vetenskap menar att mänskligheten måste ändra sitt beteende annars går vi mot ett varmt helvete. Men budskapet biter inte. Medborgarna och väljarna har inte rätt åsikter. De vill inte ändra sina beteenden och de vill definitivt inte ha ett vinande vindkraftverk i grannskapet.

För även om berömdheter som Greta Thunberg, António Guterres, Al Gore med flera, basunerar ut frågan i snart nog alla sammanhang och på alla tänkbara plattformar, verkar opinionen bestämt sig för vad som är viktigt att prioritera. Det är det eskalerande våldet, det är vårdköerna, migrationen och ekonomin. Det är inte ett 1,5-graders mål eller extremväder.

Kakorna

Omställning och elektrifiering är vår tids kakor. Medan medelklass och arbetarklass ser hur bränslekostnaderna sliter hål i deras plånböcker så åker eliten privatplan för att delta i nästa klimatmöte. Appellerna snöar tätare än någonsin och bidrar till att allt fler vänder sig mot devisen att klimatet är viktigare än allt annat i ditt liv här och nu idag. Den brännande frågan är alltså om klimatet och energiställningen någonsin kommer att hamna högst på agendan. Innan det är för sent.

Därför

Händelser i framtiden som kan ha oklara konsekvenser kan aldrig få samma genomslag som allt det fruktansvärda verkliga som händer just nu. Bara en kilometer bort. Extremväder kan aldrig bli lika extremt som en 13 åring som blir avrättad av ett skott i huvudet. Extremväder kan aldrig bli lika extremt som elpriser som är tio gånger högre just nu jämfört med hur det var för bara ett år sedan. Detta är basalt. Det är våra levnadsvillkor. Idag.

Berättelsen

Att arbeta med avskräckande exempel i kommunikation fungerar när det handlar personliga, konsekvenser för mottagaren som exempelvis händelser av fatal karaktär. Händelser som kan komma att inträffa i närtid. Oavsett vad man tycker om och tänker om klimatfrågans seriositet kommer den aldrig få den digniteten. Om det är 1,5-graders målet och hotet om ett mer variationsrikt klimat som är det främsta budskapet kommer den berättelsen aldrig komma nära någon. Allra minst majoriteten av mänskligheten. Det är inte hotet om undergången som får människor att ändra sitt beteende Det är löftet om paradiset.

Politiker, vetenskapsmän och kommunikatörer behöver ändra fokus. Till dess kommer de bara längre och längre från målet. När vi står vid undergångens rand kommer vi att undra. Varför berättade ingen för mig om att det fanns en annan väg att gå? En bättre väg.

Förslag

Det är dags för andra än politiker och vetenskapsmän att lämna över ansvaret för kommunikationen. Dagens aktörer har uppenbarligen misslyckats kapitalt hittills och de kommer definitivt inte att byta strategi innan det är för sent. De har bestämt sig.

Låt kreatörer, kommunikatörer och konstnärer skapa en vision om en framtid som verkar mer frestande och mindre dystopisk. Skapa en vision om en kärleksfull, expansiv och inspirerande framtid där människan är en tillgång och förutsättning. Inte bara belastning och hot. På så vis kan data och vetenskap finnas med som stöd men den ska aldrig vara huvudbudskapet. Det ska visionen vara.

Välja väg

Du tycker kanske detta är rent flum. Motfråga: hur bra tycker du det ha gått hittills när jordens ödesfråga hanteras av kommunikativa idioter. Det vill åtminstone jag kalla ett större brott. All tidigare erfarenhet visar att det bara finns två vägar att gå nu. Det är att välja mellan löftet om en bättre värld eller den totalitära maktens väg.

Med hjälp av de bästa kreatörerna och kommunikatörerna tar vi fram en plattform för budskap och kommunikation som fungerar. Vi baserar den på beteendevetenskap, dataanalyser och tillsammans med energiexperter skapar vi en gångbar väg mot en omställning som inte innebär en ny Golgatavandring i uppförsbacke, utan en väg mot ett bättre liv, samhälle och framtid för många. Det är dit vi måste.

Annars är vi inte ett dugg bättre än en övermätt Marie Antoinette.