Peter och Fiat

I bestsellern Hvis din Nabo var en bil, visade den danske sociologen Henrik Dahl att värderingarna säger mycket om det liv vi människor vill leva. Nu växer en ny generation upp. En generation född på 2010-talet. De har egna värderingar, drömmar om en ny framtid och en ny värld. Quattroporte har fått möjligheten att träffa detta nya folk som kommer skapa det som brukar kallas den första nivåns civilisation, Civilization 1.0. Bortom global uppvärmning, brist på energi och fattigdom. Åtminstone om deras drömmar slår in.

 

Åttiotalister

Jag har gjort studier av unga i 25 år. Först handlade det om 80-talister. Det var en grupp unga som var synnerligen konfliktorienterad och 80-talisterna gjorde en krass maktanalys: Samhället är ett nollsummespel och det gäller att klättra uppåt och rasera förkastliga hierarkier på vägen. 80-talisterna trodde trots allt på utveckling och att det var möjligt att förändra samhället till det bättre.

Nittiotalister

Sedan kom 90-talisterna. Entreprenörsgenerationen. Att skapa det största företaget, att nå längre än andra. De omdefinierade frågorna och ville avancera drivna av sin egen vision och kompetens. Till och med att bli världsledande var möjligt. Samtidigt ville de inte arbeta lika hårt som sina föräldrar. Quattroportes team, skrattade först åt deras naivitet. Sedan fick vi allt förklarat för oss. 90-talisterna skulle göra som den brasilianska fotbollsspelaren som bara sköt frisparkar med vänster fot. Han övade aldrig på högerfotens bollkontroll. 90-talisterna skulle satsa på sin talang och talangen var en hävstång in i framtiden.

Nollnollister

00-isterna kontrasterar med de föregående generationerna. De är mycket mer privata. Försiktiga. Medkännande. Föräldrarna har sagt till dem att det viktigaste är att vara lycklig. 00-isterna trodde på en stark välfärd. Tryggheten blev också mer central. Omvärlden hade plötsligt blivit mer hotfull. De talade om ett nytt samhällskontrakt och de drömde om en bättre värld. 00-isterna vet dock inte riktigt hur detta ska ske och de vågar och vill inte agera själva.

Tiorna

Efter har träffat ett antal ungdomsgenerationer över åren så ser vi att den kärna som grupperna hade när de var små finns kvar hos dem även när de blivit vuxna. Sannolikt kommer detta även gälla för 10-orna. Självfallet är de korta beskrivningarna ovan mycket generella och det finns undergrupperingar i varje generation – men det inser ni säkert själva. Och mycket av analysen handlar om att förstå dynamiken inom en åldersgrupp, det lämnar vi till en annan gång. När vi nu träffar 10-orna så är de i samma ålder som när vi först mötte 90- och 00-ister. De får svara på likande frågor och stimuli. Men de ger helt andra svar och tar andra beslut.

”Jag vill inte äta något som har levat

 

Flickan hade tagit beslutet själv, grundat på etiska ställningstaganden. Föräldrarna var själva inte vegetarianer och överrumplades av sitt åttaåriga barns väl överlagda beslut. Konsekvenserna blev att föräldrarna själva började fundera över sina egna matvanor. Kanske var det inte så självklart längre att lägga flintasteken på grillen den där sommarkvällen. Vi såg många som kunde tänka sig att ändra matvanorna. Kött är gott men inte bra för klimatet enligt 10-orna. Dessutom är inte kossor särskilt bra för de släpper ut för mycket metangas enligt en pojke på sex år.

 

”Jag tycker att det är kul att flyga till varma länder men…

 

Killen som ännu inte börjat skolan funderade över nödvändigheten att flyga: ”Jag tycker att det är kul att flyga till varma länder men jag kan tänka mig att sluta göra det för klimatets skull”. Det är trist att inte kunna åka till Spanien, konstaterar pojken, men jag får bada hemma i stället. De 10-or som vi träffat vet inte vem Greta är och deras ställningstaganden kommer inifrån. De är genuint oroade över våra elaka problem med klimatförändringar, miljöförstöring, djurens rätt och den biologiska mångfalden.  De vill ta ansvar. De vill göra rätt.

Livsstilsidealister

Livstilsidealister offrar sin egen tillfredsställelse för allas bästa och vi tror att de förväntar sig att de företag och organisationer som de kommer att använda sig av i framtiden också är villiga att göra samma etiska val. Ett företag som inte vill offra en del av företagets resurser för att bidra till samhällets bästa blir knappast 00-isternas förstahandsval i framtiden. Frågan är om vi låter dem lägga ett för ett tungt ok på sina axlar? Jag är inte säker på det. Även om de tänker att det är viktigt att var och en ändrar sitt beteende, är de också teknikoptimister. AI, robotar och automatisering är inget hot, utan möjligheter som ska hjälpa människan att lösa många av de elaka problemen i framtiden.

Den ryska fysikern Nikolaj Kardeshev menade att varje tänkbar civilisation går genom samma utvecklingssteg. Oavsett om civilisationen är mänsklig eller icke-mänsklig så finns det 4 (alt 5) steg som är universella. Mänskligheten har ännu inte nått nivå 1. På nivå 1 kan människan hantera all den energi som solen och jorden producerar. Vi kommer kunna kontrollera vädret och naturkrafterna och på detta sätt kunna eliminera klimathotet och princip alla andra elaka problem. En del forskare menar att om vi inte når till nivå 1 kommer den mänskliga rasen att gå under. Förhoppningsvis kommer 10-orna med sitt driv och sina värderingar vara den generation som för oss in i denna nya tid. Mycket tyder på det.

Bilval

Vllken bil är då 10-orna? Henrik Dahl menade i sitt kultursociologiska mästerverk Hvis din Nabo var en bil, att våra handlingar, konsumtion och val av bilmärke förtingligar våra värderingar, attityder och livsstilsval som en slags överförd metafor. Jag gjorde en analys i Q-Ball av 10-orna och några bilmodeller. Med hjälp av ett mått som efterliknar 10-ornas värderingar, en slags Zeitgeist på burk, kunde jag se hur de skulle uppskatta bilarna.

 

Elbilar och cyklar är mer attraktiva är traditionella fordon men allra mest vill de ha Quattroporte Concept Car som är något så simpelt som en flygande, återvinningsbar, självkörande elbil som vi själv designat. Självklart är den snygg. Stämmer resultatet? Ja det blir upp till er och 10-orna att bedöma.

 

Trevlig helg!