Jag får ofta frågor av av karaktären Kommer den fysiska handeln att överleva? Vad vill 00-isterna och hur kommunicerar vi med dem? Kommer SD att växa? Det är rimliga och relevanta frågor som faktiskt kan vara av stor betydelse för frågeställaren. Med hjälp av mina kollegor försöker jag svara på dessa spörsmål. Empiri, analysmetoder och intuition guidar oss förhoppningsvis en bit på vägen. Men de frågor jag ibland önskar att jag fick är av en helt annan natur, mer lekfulla, mer utforskande och kanske rent av lite löjliga. Bortom vad vi kan veta.
Det finns oändligt många frågor vi kan ställa oss och som aldrig kan få ett exakt svar.
- Hur hade Leonardo da Vincis konst sett ut idag?
- Hur tror du att ICAs eller Coops första butik kommer att se ut på Mars?
- Hade Michelangelo valt att designa för IKEA eller H&M? Eller hade han startat ett eget varumärke?
- Skulle Mozart ha gillat ABBA? Vad hade hänt om Mozart hade ersatt Benny Andersson?
- Hur kommer värderingarna att se ut år 3021?
- Vilken typ av budskap hade Shakespeare, Chaucer eller George Elliot utvecklat i en vaccinationskampanj ?
Beyond Exploration
För att komma lite närmare svaret på den här typen av omöjliga frågeställningar krävs att man vågar utforska det som inte riktigt går att nå med vetenskapliga metoder. Min framlidne vän Dr. Ronald Jones brukade kalla denna typ av studier för Beyond Exploration. Dr .Jones, som samarbetade med bland annat NASA, berättade att när NASA ger sig ut i rymden, är nämnda metod ett viktigt perspektiv då rymdfararna aldrig helt kan förbereda sig på vad de kan finna därute. Vårt språk, våra föreställningar och våra sinnen begränsar vad som är möjligt att tänka sig. Ännu mindre är det möjligt att mäta.
Det krävs en känsla, förståelse och stark intuition. Inte minst är fantasin av stor betydelse. En slags tingens musikalitet det som bara uppstår. Går det ens för en stund? Eller blir det bara meningslöst bludder, automatskrift och alkemiskt svammel? Ingen vill väl riskera att bli uppfattad som en oseriös idiot. Detta kan vara dödsstöten i ett samhälle där allt ska vila på vetenskaplig trygg kvantitativ grund och humanistisk kunskap ofta uppfattas som något vi kan undvara .
Omöjliga frågors komplexitetsnivåer
Nivå 1: Frågor som vi ännu inte har svaret på med som vi kanske kommer att besvara i framtiden: Hur kommer kvantdatorererna påverka vårt liv år 2100?
Nivå 2: Frågor som aldrig kommer att kunna besvaras: Vad hade hänt om Hitler vunnit kriget? Eller hur hade Leonardo da Vinci konst hade sett ut idag?
Nivå 3: Frågor som tangerar det vi inte visste att vi inte visste: Frågor kring sociala medier 1968.
Nivå 4: Det som vi aldrig kommer att veta att vi inte vet: Lever vi en Matrix?
Nivå 5: Frågor som ingen varken gud, andra livsformer eller alltet någonsin kommer att ställa: ?
En del har använt sig av magi som metod för att försöka identifiera och besvara frågeställningarna ovan. Spåmän och profeter har haft en extremt stor makt genom århundradena. Jesus, Druider, Augurer, Vestaler och Rasputin-figurer har historiskt fungerat som linsen mot detta helt okända.
Idag kan vi genom interdisciplinära nätverk och möten närma oss Beyond Exploration. Om vi förenar olika kompetenser och i en kreativ och öppen miljö vågar tillåta oss att släppa på prestigen och fritt spekulera kring det okända kan vi komma en bit på väg. Jag tror till exempel att för att kunna börja lösa de mångdimensionella elaka problem som finns idag som migration, global uppvärmning, överbefolkning och gängbrottslighet, måste vi kanske erkänna att lösningen finns i Beyond Exploration. Interdiscpilinäritet är därför en viktig metod för att börja nysta i dessa problem. Kanske inser vi då också att de verkliga elaka problemen är några helt andra, men vi har inte ännu förstått det.
Svaren
I värsta fall märker vi då att det i vissa fall har gått för långt och att lösningen inte längre finns till hands. Men då har vi åtminstone försökt och det är dags på att förbereda oss för Aniararesan. Jag är hur som helst övertygad om att i det flesta fall finns en lösning på till synes olösliga problem i de frågor som vi ännu inte är kloka noga att ställa och än mindre besvara. Jag tror också att det är nyttigt även ibland våga använda oss av Beyond Exploration för att strategiskt kunna möta såväl framtidens möjligheter som våra mer vardagliga problem. Då räcker det inte att tänka ”utanför boxen” eftersom varken boxen eller det som är utanför ännu existerar.
Jag skulle gärna vilja att du formulerar de omöjliga frågor du har, för jag är säker på att du har flera eftersom du är en människa och ännu inte en maskin.
Writes about society, design, architecture, cars and climate.