Jag är i USA just nu och lyssnar runt och får en annorlunda mediebild än den som normalt ses i Sverige. Alla opinionsundersökningar visar på att Hillary borde vinna med ett par procents marginal. Däremot lyssnade jag på en intervju med Peggy Noonan som var Ronald Reagans rådgivare och talskrivare samt gett ut ett antal böcker i ämnet politik. Noonan varnade för ”silent voters”, det vill säga de som inte ens i undersökningar erkänner att de ska rösta på Trump. Quattroportes egna Big Data-körningar visar på att det har svängt rejält den senaste veckan. The voting-intention har varierat och fått en skjuts uppåt när FBI i söndags friade Hillary från misstankar i email-skandalen. När vi analyserar twitter-flöden och ser vad man pratar om har det nu svängt från att, för ett par dagar sedan då båda kandidaternas sympatisörer pratade om Hillary och skandaler, lögner och FBI. På valdagen är det mer nyanserat igen. Men hur man än vrider och vänder på det så är båda kandidaterna extremt illa omtyckta. Folk på gatan uttrycker det som att “How is it possble to chose between two evil guys?!”

Alla vi pratar med här är besvärade. Få vill rösta på någon av kandidaterna så det kommer till syvende och sidst kommer handla om vem som bäst klarar av att mobilisera väljare till vallokalerna. En annan sida av myntet är att opinionsundersökningarna här pekar på en vinst för Hillary, vilket kan göra att vissa inte går och röstar på henne eftersom det redan känns avgjort. Min misstanke är att Hillary-kampanjen inte använt hotet om att Trump kan vinna tillräckligt hårt de senaste dagarna. De flesta här säger att allt avgörs i Florida i år, varför båda kandidaterna med entourage, varit här och kampanjat två gånger bara den senaste veckan. Häromdagen kom dessutom President Barack Obama hit för att hjälpa Hillary. Obama höll ett 45 minuter långt tal som underströk Hillarys förträfflighet som kollega, människa och blivande president. Detta tyder en hel del på att Trump har ett försprång och jag utesluter inte att han fortfarande kan överraska.

Sedan vill jag så innerligt att Trump inte ska vinna så jag måste säga att Hillary kommer att ta hem segern. Men med mindre marginal än de flesta tror.

Richard Sjöberg
(Styrelseordförande och grundare Quattroporte Konsult)

fortroende-1