Mareike Zoege

Mediebevakare

Född: Hannover, Tyskland
VärderingsprofilCredist
Stjärntecken: Lejon
Kinesiskt tecken: Häst

Mareike är en morgonpigg optimist som jobbar som mediebevakare, översättare och språklärare. Ville som barn först bli bonde och sedan författare. Den första drömmen lyser fortfarande igenom i kärleken till naturen där hon ofta traskar genom skog och mark. Den andra drömmen speglar sig i skrivandet av både frilansartiklar, uppsatser och brev som hon ibland till och med skriver med en riktig penna på riktigt papper och skickar i färgglada kuvert med den riktiga posten.

Mareike är född och uppvuxen i Hannover i Norra Tyskland, som utomlands nog är mest känd för världsutställningen Expo år 2000 samt världens största, årliga IT-mässa CeBIT, som hon själv aldrig har besökt. Hon kan däremot peka ut många smultronställen i Hannover som undgår gemene mässbesökare. Mareike kom som de flesta tyska barn tidigt i kontakt med svensk kultur genom Pippi Långstrump, barnen i Bullerbyn, Alfons Åberg samt Pettson och Findus.

Den första kontakten med Sverige i verkliga livet skedde under skolresor 2004 och 2006 där hon på de snötäckta markerna utanför Örebro upplevde tystanden som aldrig förr. Efter gymnasiet och tre fantastiska och lärorika år i den tyska studentstaden Göttingen hamnade hon 2013 i fina Uppsala där hon bor än i dag. Sedan sin masterexamen i litteratur och nordiska språk jobbar hon med ditt och datt inom språk och media och sedan sommaren 2016 som mediebevakare åt Quattroporte.

Specialistkompetens:

  • Språk
  • Skrivande
  • Humaniora (litteratur, språk, statskunskap, genus)
  • Översättning
  • Journalistik

Oväntad kompetens:

  • Organisationstalang
  • Dansar Lindy hop och svensk folkdans, lite salsa, samba, tango m fl

Intressen:

Läsa, diskutera politik och samhällsfrågor, umgås med familj och vänner, kultur, friluftsliv, torpet på landet, fynda kläder och böcker på loppis, dans, tågluffa i Europa.

TRE FRÅGOR:

Händelser som har haft betydelse för dig?

1990 Föddes. Kanske den livsviktigaste händelsen över huvud taget?

2006 Börjar frilansa som skribent för dagstidningen i Hannover. Senare extrajobb som redaktör för ungdomskultursidan. Deltar i en rad workshops för unga journalister.

2009 Tar studenten och åker till Örebro för att jobba med barn i årskurs två och lär sig svenska med hjälp av värdfamiljen och på lågstadiets skolbibliotek.

2010 Flyttar till den fantastiska tyska studentstaden Göttingen.

2013 Flyttar till en ny fantastisk och mysig studentstad: Uppsala.

2015 Tar masterexamen och börjar jobba som modersmålslärare i tyska.

2016 Börjar jobba som mediebevakare åt Quattroporte.

2017 Pluggar översättning på distans och börjar extraknäcka som översättare från svenska till tyska.

Vad tror du på?

Jämlikhet, medmänsklighet, vänskap, empati.

Vem ska jobba med Marieke?

Någon som kan balansgången mellan vänlig och rak kommunikation och som vill jobba med en positiv, effektiv och noggrann medarbetare.