Året vi kommer att glömma

 

År 2021 har alla förutsättningar att bli som 1067[1], 1719[2], 1919[3], eller 1946[4]. Året efter de stora kriserna och krigen som absolut ingen kommer ihåg. Än kan vi inte vara säkra, men mycket tyder på att 2021 kan bli året då vi får möjlighet att slicka våra sår, återuppta våra passioner och våga se framåt. Många nya planer kommer att smidas och kanske kommer vi värdera våra liv på ett nytt sätt. Det är bara en from förhoppning. Det blir antagligen året som vi om fem år knappt kommer att komma ihåg. Året som det inte kommer att skrivas en rad om i historieböckerna. Låt oss hoppas.

I det julbrev som Quattroporte skickade ut 2019 hade vi ljusa tankar. Det är fullt naturligt att ha förhoppningar om en bättre framtid. Det är mänskligt och närmast evolutionärt. Förhoppningen om en ljus framtid är det som får oss att gå vidare och arbeta på även om det kan vara motigt ibland. Utan förvarning fick vi istället ett mycket elakt problem på halsen. Ett problem som har påverkat alla, åtminstone på ett känslomässigt plan. Quattroporte har aldrig tappat hoppet om en bättre framtid då vi ser den bakom hörnet. Den glimmar och ibland materialiserar den sig som ett glittrande regn mitt framför våra ögon.

År 2020 har vi fått möjligheten att jobba med fantastiska företag som ICA och IKEA och hjälpt dem analysera var framtidens handel och design är på väg. Tillsammans med fastighetsbolaget Klövern har vi studerat framtidens kontor och kommersiella fastigheter. Har de någon framtid?

Vi har också haft förmånen att arbeta med aktörer i den så viktiga kultursektorn genom Svensk Scenkonst och projektet The Show Must Go On. Eller hur blir det? I samarbetet med Svensk Allmännytta spekulerade vi kring framtidens oundvikliga digitalisering av fastigheter. Bara för att nämna några exempel på fina kunder vi jobbat med. Utöver nämnda kunder har vi träget arbetat vidare med med Region Stockholm som under året minst sagt har varit i stormens öga. Det har känts särskilt meningsfullt.

Årets litteraturpris tilldelas Karl Ove Knausgård och hans senaste roman Aftonstjärnan som sätter ett kaleidoskopiskt perspektiv på vår tids ytlighet. Kanske tog ytligheten slut 2020? Eller är det bara det lättsamma vi kommer orka med 2021? Den som lever får se…

Quattroporte förutspår att kommunikation och konsumtion kommer visa nya vägar under 2021. Otrampad mark. Det säger oss de unga vi träffat och data som sällan ljuger….

Från oss alla till er alla,

 

GOD HELG!

 

 

 

 

[1] Slaget vid Hastings 1066

[2] Karl XII stupar i Fredikshald 1718

[3] Stora krig rasar i Europa sedan fyra år. Fred november 1918

[4] Andra världskriget har lämnat ett Europa i ruiner. Fred maj 1945