Avbön

Vad säger opinionsmätarna? Opinionsmätningsgurun Nate Silver gör avbön. Han bedömde att det var 71 procents sannolikhet att Clinton skulle vinna valet. På Silvers egen hemsida intervjuas experter från ledande företag i branschen. Alla är rörande överens. Och som att det faktumet inte skulle räcka; den insamlade datan är inte bara dålig; ingen tycks veta varför.

Konsekvenser

Vilka blir konsekvenserna? Vi testade tre av Mr Trumps vallöften och fick fram en minst sagt intressant graf. Håller han sina löften? Klicka här för grafik. I Quattroportes analys ser vi många konsekvenser för de närmaste 4 åren. Här tre exempel: Under de närmaste åren är det stor sannolikhet att muren mot Mexico verkligen byggs. Men också sannolikheten för ökad protektionism med slopade/omförhandlade frihandelsavtal kommer att bli verklighet. Även en klimatskeptisk politik där klimatavtalet i Paris knappast kommer att bli verklighet i USA – är också en tydlig konsekvens. Slutsatsen är att mycket av Trumps retorik kommer att bli politik. Mycket kommer att vara annorlunda i USA och i världen om 4 år.

Rådgivning

Kunde Hillary ha vunnit med bättre rådgivare? Bra rådgivning måste bygga på korrekt empiri. Men med fel underlag ar hennes chanser mycket begränsade. De rådgivare hon förlitade sig på hade en oriktig världsbild. Om hon hade använt sig av moderna metoder hade hon vetat vad som fungerat och drivit opinion. Hon hade haft koll på vilka geografiska områden hon skulle behövt fokusera på i slutspurten. De traditionella undersökningarna gjorde att fel prioriteringar gjordes när fokus var som viktigast. Detta blev ödestigert för henne.

Förklaringen

Sitter Donald Trumps ärkefiende, det politiska nyhetsankaret Megyn Kelly (Fox News), på sanningen? Kolla här.