Vissa människor verkar ha ständig tur medan andra går på mina efter mina. Jag vet inte vilken grupp du tillhör. Turen framstår att vara mycket ojämnt fördelad och rent av odemokratisk i sin natur. Tursamhet såväl som, intelligens och skönhet är alla exempel på dessa diskriminerande egenskaper som oftast tillhör de andra. De lyckade.

Så varför inte betvinga turen och använda den som ett redskap i ditt dagliga liv eller karriär. För visst är det fantastiskt när turen går ens väg. En berusande känsla av att inget kan gå fel infinner sig och av att du har full kontroll över vad du gör. Vore det inte underbart att förmå sig  hålla fast vid den känslan? Fånga turen liksom…

Holländske designern och konstnären Diederik Schneemann vill i sin kollektion Lucky Dice betvinga turen i ett antal objekt. När vi besökte designmässan i Milano nyligen hade Quattroporte förmånen att få uppleva dessa fantastiska turföremål på Rosanna Orlandis konceptbutik. Självklart började vi genast fundera på turens betydelse för den enskilda människan och självklart för samhället i stort.

Tänk bara Alexander Lukas vs. Kalle Anka. Elon Musk vs. Nikolai Tesla, Julius Caesar vs.John F. Kennedy? Att ha tur eller att vara otursförföljd verkar sällan vara kopplat till talang. Det måste handla om något helt annat. Handen på hjärtat. Skulle du placera dig i kategori 1 (tur)  eller kategori 2 (otur) alltså den som har tur eller den som har otur? Vad tänker du göra åt svaret? Om du agerar på det.

Vad är tur?

Statistiker och matematiker ser tur som en funktion av slumpen. Att till exempel vinna en miljon på lotteri är mycket osannolikt. Att få Yatzy i sexor i ett slag är också mycket sällan förekommande. Det är 1/65 eller 1 på 7776. Alltså väldigt svårt.

Richard Wiseman, en brittisk psykolog som bland annat forskat på just tur, menar att människor som anser sig vara turiga ofta är mer öppna för nya erfarenheter, är mer optimistiska och bättre på att märka möjligheterna runt omkring sig. Dessa personer tenderar att skapa sina egna lyckliga omständigheter genom egna handlingar och beslut. Oavsett definition och tolkning är just tur ett eftertraktat tillstånd.

Sedan tidernas början har människor kulturellt tillskrivit vissa objekt en turstatus som ett träd, en sten, en figurin, en talisman, en hästsko eller en kaninfot. Lyckoamuletter att sätta upp i ditt hem eller bära med dig för att ge dig stöd, en fördel eller kanske mera mod. Tänk om vi kunde skapa en ny lyckoamulett präglad av vår tid.

Lyckohjulet det mest turbringande och Tornet det mest otursbringande Tarotkortet

Vad Diederik Schneemann gör i sin kollektion är att försöka fånga denna tur och hålla fast vid den genom att applicera i sin möbeldesign. Han söker fångsten genom att kasta tärningar i sin ateljé. Tusentals tärningar med avsikten att kasta en sexa. Alla tvåor, treor och så vidare kasseras, medan det endast är sexorna som kommer upp, tärningarna som bär turen med sig, som anses värdiga nog att användas som byggstenar (med sexan på topp) för att skapa ett bord, en spegel, en ljusstake eller något annat föremål. Schneemann vill inkludera tur i allt han skapar, och föremålens inbyggda denna tur kommer överföras till den som attraheras – läs köper – till ett av tärningsobjekten och tar med det in i sitt personliga livs- eller arbetsutrymme.

 

Kan man strategiskt påverka turen?

Om man nu inte tror på lyckoamuletter och tarotkort. Genom se det som kommer tidigt och både det positiva och negativa kan du förbereda dig på rätt sätt. Utveckla dina förmågor. Speciellt viktigt är det att uppfatta sådant som är mycket osannolikt och motbjudande. Men betänk att om händelsen inträffar kommer den få stora konsekvenser för dig i framtiden. Quattroporte kan idag analysera och se det som ingen trodde skulle komma. Med AI och Big data kan man faktiskt öka chanserna för att ha tur.

Vi tror att tur kommer vara en trend inte bara inom design och konst utan även inom andra områden. Går det att skapa en tursam stad eller fastighet? Kan man använda turen för att utveckla ny bra politik? Bara genom att använda turen som metod och resultat.

Sedan kan man kanske helgardera genom att köpa ett turföremål av Diederik Schneemann. För det är ju dumt att chansa.