Benny Löfgren

Systemutvecklare och IT-konsult

Född: I Gävle av norrländska föräldrar, uppväxt i Täby norr om Stockholm
Stjärntecken: Stenbock

Benny växte upp i en familj av entreprenörer och lärde sig tidigt att uppskatta småföretagandets betydelse i samhället. Han upptäckte tidigt datorer och IT, och gjorde systemutveckling och IT-konsultverksamhet till en karriär.

Bland milstolpar och uppdragsgivare under årens lopp finns en brokig flora av projekt och branscher, exempelvis utveckling av en av Sveriges större affärsbankers internetbank, utveckling av programvara för ljusreklamskyltar, utveckling av programvara för larmanläggningar, utveckling av system för ubåtsjakt åt Försvarsmakten, utveckling av programvara åt en av landets större bilimportörer, utveckling av säkerhetssystem för bank- och finansbranschen, utveckling av order entry-system för tillverkande industrier, utveckling och drift av system för internet service providers (ISP) samt utveckling av analysverktyg för Quattroportes räkning.

Sin fritid ägnar Benny ofta åt att resa till världens alla hörn som en överårig backpacker, att lära sig ännu mer obskyr världshistoria, att titta på film som är ett stort intresse, att besöka flygdagar och andra flygrelaterade platser och events, att dricka något annat än öl i glada vänners lag eller åt att samla på och ha ambitionen att restaurera vintagedatorer (aka ”gammalt skrot”).

Till sin läggning är Benny utrustad med ett skarpt intellekt och som motvikt ett sinne för humor av ett slag som ytterst sällan observerats utanför Göteborgs kommungräns, och som ofta är till men och stort förtret för de kollegor, vänner och bekanta som råkar komma inom hörhåll.

Specialistkompetens:

  • Systemutveckling i Unixmiljö.
  • Databaser och datalagring i stor skala.
  • Distribuerade skalbara system, ”big data”.
  • Systemintegration.
  • Internet och nätverkskommunikation.
  • Informations- och systemsäkerhet.
  • Integritetsfrågor i ett globalt internet.

Oväntad talang:

  • Kan berätta vilken sorts flygplan eller helikopter som närmar sig enbart på ljudet.
  • Kan spela på tänderna

Intressen:

Datorer och IT. Mitt första och största nördämne.
Flyg. Är en flygnörd av rang, som tyvärr har för få timmar i flygdagboken. Mitt andra nördämne.
Historia, såväl allmänt som med tonvikt på militärhistoria och tiden från mellankrigstiden till kalla krigets slut. Mitt tredje nördämne.
Mercury, Gemini och Apollo. Tre rymdprogram som ändrade världen, och mänsklighetens hittills utan jämförelse största upptäcksfärder. Mitt fjärde nördämne.
Vin, kvinnor och sång. Om man tar bort vinet. Och sången.

Händelser som har haft betydelse för dig?

Trots mitt historiska intresse betyder händelser i det förflutna inget. Nuet är det viktiga.
Om jag ändå måste nämna ett par händelser så blir den ena månlandningarna 1969-1972 och rymdkapplöpningen som föregick den. Påverkade mig inte så mycket då – jag var för ung – men har haft stor inverkan senare.

Den andra är när jag stiftade bekantskap med min första dator 1977, vid elva års ålder. Jag uppslukades helt av den, gick mer eller mindre under jorden i sex år innan jag stack upp huvudet igen vid 17 års ålder, för att omgående hoppa av gymnasiet för att det inte längre gav mig något, samtidigt som jag omvandlade sommarjobbet till mitt första fasta jobb som programmerare. Den datorn gav mig en karriär och ett teknologiskt kunskapsförsprång gentemot mina jämngamla kamrater som jag har nytta av än idag, drygt trettiofem yrkesverksamma år senare.

Vad tror du på?

Jag tror på att vetenskapen en dag ska göra tro överflödig.

Vem ska jobba med Benny?

Ingen bör jobba direkt med honom. Han jobbar bäst på egen hand, inlåst i en källare med fri tillgång till Coca Cola Zero, ostbågar och salta pinnar och tre mål hamburgare om dagen.